1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Tarım işçilerinin çalışma planı

Adıyaman Valiliği İl İstihdam Kurulu Başkanlığı mevsimlik tarım işçilerinin daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bir eylem planı yayınladı.

Çalışma hayatının kalitesinin evrensel normlara yükseltilebilmesi için her alanda sürdürülen iyileştirme çalışmalarına, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları da eklendi. Ulaşım, konaklama ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan eylem planı yapılan olağan toplantıda onaylanarak yürürlüğe girdi. Eylem Planında yer alan tedbirlere ilişkin görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca yapılacak çalışmalar kapsamında; Şehir çıkışlarında yapılacak trafik kontrollerinde, araçların kapasite üstü yolcu taşımalarına müsaade edilmeyeceği, teknik olarak can güvenliği yetersiz araçların ise trafikten men edileceği açıklandı.
Eylem planında şu kararlar alındı:

"Aracı belgesi olmayanların tarımda iş ve işçi bulmaya aracılık yapmaları engellenecektir. İl jandarma/Emniyet Trafik Ekiplerince yapılacak yol kontrollerinde, il dışına tarım işçisi taşıdığı anlaşılan araçlarda; Doğrudan işverenle anlaşarak ailece çalışmaya gidenlerden aracı izin belgesi aranmayacak. Ancak, aracı izin belgesi olmadan işçi götürmekte olduğu anlaşılan kişiler, seyahatleri engellenerek aracı izin belgesi almak üzere İŞ-KUR'a yönlendirilecektir. İŞ-KUR İl Müdürlüğüne başvuran ve yasal şartları taşıyan kişilere 'tarım işleri için aracı belgesi' verilecektir."

Tarımda iş ve işçi bulma aracılığı yapmak isteyenlerin İŞ-KUR İl Müdürlüğünden 'aracı belgesi' almaları gerektiğinin dile getirildiği eylem planında, "aracı belgesi olanlar kesinlikle işçilerden bir ücret alamayacak. Ayrıca 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20. Maddesinin (d) bendi gereğince, kurumdan izin belgesi almadan veya geçerlilik süresi sona eren aracı belgesini yeniletmeden tarımda iş ve işçi bulma aracılığı tespit edilenlere; eylemleri başka bir suçu oluştursa dahi 11 bin 200 TL. İdari para cezası uygulanacak. Başka suçu oluşturan eylemler için idari para cezası dışında yasal işlemler de yapılacak. Türkiye İş Kurumunun izni olmadan hiç bir kamu kurum ve kuruluşu, Dernek, Vakıf, Sendika vb. sivil toplum örgütü iş ve işçi bulma faaliyetinde bulunamaz" şeklinde kararlar alındı.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 16:29:33
Güncelleme :16 Temmuz 2009 Perşembe 17:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?