6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Tarımda hedef jeotermal seracılık

TARIMDA HEDEF JEOTERMAL SERACILIK

Tarım ve petrol kenti olan Adıyaman'da, petrolle birlikte çıkan atık sıcak suların tarıma kazandırılması için çalışmalar başladı.

Jeotermal seracılıkla birlikte Adıyaman'da tarım sektöründe devi bir adımın atılacağını dile getiren Tarım İl Müdürü Erdal Özer, Çat ve Atatürk Barajının da balıklandırılarak su ürünlerinde Adıyaman'ı hak ettiği yere ulaştırmaya çalışacaklarını da ifade etti. Adıyaman'ın petrol kenti olduğunu hatırlatan Tarım İl Müdürü Erdal Özer, petrolle birlikte sıcak atık sıcak suları tarımda kullanmayı amaçladıklarını kaydederek, "Esas hedef Çat ve Atatürk Barajının balıklandırılmasını sağlayarak, su ürünlerinde Adıyaman'ı hak ettiği yere ulaştırmaktır. Petrol zengini ilimizde petrolle birlikte çıkan sıcak suyun atık enerjisini kullanarak Adıyaman'da jeotermal seracılığın yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte tarımda dev bir hamle yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Son günlerde tüketicinin iştahını kapatan domates içerisinden çıkan yeşil tomurcuklarla ilgili de konuşan Özer, konuşmasında, "Sebze ve meyve içerisinde tohumların ve bitkilerin çıkmasının iki nedeni var. Örtü altı yetiştiriciliğinde 2. veya 3. kalite ürünler ilimize geliyor. Bu ürünler gerek nakliye gerekse de depolama yetersizliklerine bağlı olarak tüketiciye geç ulaşıyor. Jeotermal seracılıkla birlikte tüketeceğimiz ürünleri kendimiz üreterek, bu sorundan kurtulacağız" dedi.

Öte yandan, çiftçilere verilen tarım kredileri konusunda bilgiler de veren Özer, 2010 yılı içerisinde 487 çiftçiye tarımsal kredi verildiğini açıkladı. Kredi borcu bulunan çiftçilerin ikinci kez kredi çekemediğini ve bu nedenle kredi kullanım sayısının düştüğünü belirten Özer, kredilerle birlikte çiftçilerin modern tarıma geçtiğini sözlerine ekledi.

Tarımsal alanda verilen kredilerin devlet bankaları tarafından karşılandığını vurgulayan Özer, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız; Tarımsal Kredide uygulanan faizin yüzde 100'ünü, Süt Sığırcılığında yüzde 60'ını, Aromatik Bitki, Arıcılık, Seracılık, Besicilik ve su ürünlerinde yüzde 50'sini karşılıyor. Yalnız bu karşılamalar sadece Ziraat Bankasından alınan krediler için geçerli. Özel bankalardan alınan tarım kredilerinde faiz karşılama yok. Ama şimdi özel bankalarda bu uygulamadan yararlanmak için görüşmeler yaparak, girişimlerde bulunuyor. Adıyaman'da bu yıl tarımsal krediden yararlanan çiftçi sayısı az. Bunun

nedeni daha önce kredi alan çiftçilerin ikinci kez kredi alamamasıdır. Daha önce kredi alan çiftçiler, borçlarını ödeyemedikleri için kredi imkanından yararlanamıyorlar. Bir çiftçiye 1,5 Milyon TL'ye kadar kredi verilebiliyor. Çiftçilerimiz kredilerle modern tarıma geçti. Bitkisel ve hayvansal üretimi, tarıma dayalı sanayi ile birlikte geliştirmek istiyoruz. Yüzde 50 hibeli sanayiye dayalı desteklemelerle, inanıyorum ki Adıyaman tarım ili olmasına bağlı olarak başka illere göç ve ırgat veren kent konumundan

çıkacak. Adıyaman'ın kendi ilinde tarımsal üretim ivmesini yakalayacağına inanıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 15:46:00
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 16:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?