1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Tarımsal sanayinin önemi

Adıyaman Tarım Müdürü Erdal Özer, il nüfusun yüzde 60'ının tarımla uğraştığını belirterek, tarımsal sanayinin Adıyaman için önemine dikkat çekti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından 'Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında GAP İlleri Koordinasyon toplantısı Adıyaman'da yapılıyor. GAP illerinin tarım il müdürleri, ziraat odası başkanları ve bakanlık yetkilileri toplantıda, tarıma dayalı sanayinin gelişme konusunda görüş alışverişinde bulunulacak.

Tarım Müdürü Erdal Özer, toplantıda tarıma dayalı sanayinin gelişmesi yönünde basınçlı sulama sistemleri, tarımsal makine ekipman desteklemeleri, tarıma dayalı kooperatiflerin daha etkili çalışması, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi yönünde konularının toplantıda görüşüleceğini kaydetti. Toplantı sonrasında Kırsal Kalkınma Programı kapsamında daha önceden yapılmış olan işletmelerin açılışlarının yapılacağını kaydeden Özer, "Bu açılışlarla tarımsal sanayinin ilk hamlesini bir şekilde başlatmış olacağız. Daha önceki yıllarda 11 işletmenin açılışı tamamlandı. 2008 yılında ise 16 işletme programa girdi. Bunlardan 3 tanesi sulama, 13 tanesi de tarıma dayalı sanayidir. Bunlar içerisinde üzüm paketleme, seracılık, soğuk hava deposu ve süt işleme işletmeleri var. 2009 yılında bu projeleri hayata geçirdiğimiz gibi yeni projelerinde müracaatlarını bakanlığa yapacağız. Bu bakımdan güçlü bir ekip oluşturduk. Çiftçilerimiz ve sanayicilerimizle bunun için birlikte çalışıyoruz. Sonuçlarında bölgemizdeki işsizliği de bir nebze gidereceğine inanıyorum" dedi.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 28'inin tarımla uğraştığını bu oranın Adıyaman'da yüzde 60'ın üzerinde olduğunu belirten Özer, "Bu oran gösteriyor ki, Adıyaman tarım kentidir. Tarım kentinin yanında tarımsal sanayinin de yavaş gelişmekte olduğu gözlemlenmekte. Üretmek kolaydır, üretmekten ziyade pazarlamak önemlidir. Son yıllarda tarıma dayalı sanayinin arttırılmasıyla ilgili çalışma başlatıldı. Adıyaman'da Köy Bazlı Yatırımcıyı Destekleme Projesi kapsamında destekleniyordu. Bu proje tamamlanınca Kırsal Kalkınma Projesi kapsamına alındı. Tarıma dayalı sanayide sadece 20-30 kişiye istihdam sağlama olarak bakılmamalıdır. Tarıma dayalı sanayi işletmede çalışan işçilerin yanı sıra tüm sektörü canlandırır" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 16:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?