1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Tarla gününde Aspir tanıtımı

Adıyaman'da tütüne getirilen kotanın ardından alternatif ürün arayışına giren çiftçiler, boya, vernik, margarin, yem, ilaç sanayi, kuşyemi ve kesme çiçek gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilen tek yıllık bir bitki olan Aspir bitkisini ekerek, denemeye başladı. Tarla gününde tanıtımı yapılan Aspir bitkisinin, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı açıklandı.

Hasancık Belde Belediyesi önünde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, Tarım İl Müdürü Erdal Özer, Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, Defterdar Şefik Tongal, bazı oda başkanları, kurum müdürleri, çiftçiler ile vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Aspir bitkisini eken çiftçi, meslektaşlarına Aspir ekmeyi tavsiye etti. Katılımcılar Aspir bitkisi içerisinde bulunan tohumları incelerken, protokol üyelerinin tohumu tattığı gözlendi. Aspir'in hasatının yapıldığı törende konuşan Tarım İl Müdürü Erdal Özer, Aspir'in bölge içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Kuraklığa karşı Aspir'in, buğdaydan daha dayanıklı ve maliyetinin daha düşük olduğunu açıklayan Özer, Aspir bitkisinin tohumundan yağ, yapraklarından boya yapıldığını kaydederek," Aspir son yıllarda petrole alternatif yeni kaynak arayışı haline gelmiştir. Bu nedenleri göz önüne alarak Ülkemizin yağ açığını kapatacak olan Aspir'in bölgemizde yaygınlaşması için Adıyaman'da 5 farklı yerde 10'ar dekarlık 2'er çeşitten ibaret demonstrasyonlarımız GAP Toprak-Su kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğümüzün ortaklaşa çalışmaları sonucunda kurulmuştur. Kuru şartlarda yağışa bağlı olarak dekar başına olarak dekar başına 0 ile 180 kilogram arasında verim alınmaktadır. Sulu şartlarda ise 250 ile 400 kilogram arasında verim almak mümkündür" dedi.

Adıyaman'da Aspir bitkisini ilk kez ekerek deneyen çiftçi Nedim Gici, ürünü iyi bir fiyata satacağına inandığını belirterek, çiftçilere Aspir ekmeyi önerdi.
Hasancık Belediyesi Tarım Danışmanı Hatice Kurnaz ise, "Aspir bitkisi yağ oranı yüzde 30-45 arasında değişen bir yağ bitkisi olup, doymuş yağ asidi düşük, doymamış yağ asidi yüksektir. Kuraklığa dayanıklı olan aspir, toprak bakımından seçici değildir" dedi.

Törene katılan yağ fabrikası sahipleri Türkiye'nin Aspir bitkisinden yıllık 2-3 milyon dolar gelir elde edeceğini belirtirken, Aspir'in kilogramını 50 kuruştan alacaklarını açıkladılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 12:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?