1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Türk Sağlık-Sen YÖK'ü dava etti

TSS, YÖK'Ü DAVA ETTİ

Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hacı Mehmet Sever, YÖK'ün sağlık çalışanlarına yönelik verdiği kararlardan tereddüt ettiğini belirterek, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini ileri sürdü.

Sever açıklamasında, 2006 yılında YÖK Genel Kurulu'nun sağlık çalışanları için Laborant ve Veteriner Sağlık Ön lisans Programı ön gördüğünü daha sonra sağlık çalışanları için üst öğrenim olmadığına dair bir karar açıklandığını dile getirerek, bu durumdan sağlık çalışanları olarak rahatsızlık duyduklarını bildirdi. YÖK'e eleştirilerde bulunan Sever, Yargıtay'a dava ettikleri YÖK'e: "YÖK Sağlıkla alakalı üst öğrenim değildir dediği bu okul için sağlık çalışanlarına neden sınavsız geçiş hakkı vermiştir?

2006 yılında aldığı karar doğrultusunda bu okullara kayıt yaptıran ve mezun olan meslektaşlarımızın emeği ve harcadığı masraflar yok sayılmıştır. Bu haktan bu güne kadar faydalanan meslektaşlarımızın kazanılmış hakları ne olacaktır? Bu okulların üst öğrenim sayılması kararına istinaden bu okula kayıt yaptıran ve halen okumakta olan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin önüne nasıl geçilecektir? 657 Sayılı DMK'nun 4 B maddesine göre çalıştırılan sağlık çalışanları Sağlık Bakanlığının kararları doğrultusunda bu haktan yararlandırılmamış ancak açılan davalar neticesinde mahkeme kararı ile bu hakkı almışlardır. Mahkeme kararı ile alınan haklar nasıl geri alınacaktır? YÖK bu kararı alırken 10 binlerce sağlık çalışanını mağdur edeceğini hesaplamış mıdır?" sorularını yöneltti.

YÖK'ün bu kararının hukuka aykırı olduğunu savunan Sever, "Yargıtay bir kararında kazanılmış hakkı 'yasalara uygun olarak gerçekleşen hak' olarak tanımlamaktadır. Anayasa Mahkemesi de yakın tarihli bir kararında kazanılmış hakkı; 'kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak' olarak tanımlamıştır. Kazanılmış hak kaybı anlamına gelen bu karar ile ilgili olarak Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak Danıştay'da davamızı açtık.

Yargının sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin önüne geçeceğini ümit ediyoruz. Sağlık çalışanları kazanılmış haklarının gasp edilmesine gerekli tepkiyi göstermelidirler. Sendika olarak bu konuda faks eylemi başlattık. Türk Sağlık-Sen olarak yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için hazırladığımız dilekçeyi sağlık çalışanları Internet sitemizden ve temsilcilerimizden alıp imzalayarak YÖK'e fakslamaları, YÖK'e mail atarak durumu protesto etmelerini istiyoruz. Bu faks eylemimize destek vermelerini bekliyoruz.

Çünkü 2006 yılında yine YÖK'ün almış olduğu karar Türk Sağlık-Sen'in öncülüğünde sağlık çalışanlarının sahiplenmeleri ve tepki göstermeleri üzerine düzeltilmişti. YÖK almış olduğu kararı tekrar gözden geçirmeli ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 15:34:02
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 16:33:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?