Adıyamanda 40 bin kişinin geçim kaynağı olan tütüne getirilen kota sonrası kamu kurum ve kuruluşlar, alternatif ürün olarak meyveciliği ön plana çıkarmak için çeşitli projeler hazırlıyor.
Tarım İl Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden alınan Amerikan asma anacı, tüplü zeytin fidanı, bodur elma fidanı, hicaz narı fidanı ve Trabzon hurması fidanı yetiştiriciliği projelerini hazırlayarak 2004 yılı ve 2005 yılı başlarında 504 bin 500 adet fidan dağıtımı yaptı.
338 bin YTL maliyeti olan projelerin 102 bin YTLsini çiftçiler karşılarken, 236 bin YTLsini ise Özel İdare Müdürlüğü karşıladı.
Adıyaman Valisi Hikmet Tan, Adıyamanda sanayinin gelişmesi için çok uğraşlar verildiğini fakat Adıyamanın bel kemiğinin tarım olduğunu belirterek, "Hem tarımı geliştireceğiz hem de tarıma dayalı sanayiyi ön plana çıkartacağız"dedi.
Özel İdare ve GAP İdaresi tarafından finansmanı sağlanan projelerle tütün yetiştiriciliğinin önüne geçilmek istendiğini belirten Tarım Müdürü Cafer Kınanç, "Tütüne getirilen kota sonrası alternatif ürün olarak meyveciliği ön plana çıkartmak istiyoruz. Özel İdare ve GAP İdaresi tarafından finansmanı sağlanan projelerde yaklaşık 2 bin çiftçimize 3 bin 500 dekar bağ, 5 bin dekar zeytin, 100 dekar bodur elma, 660 dekar Hicaz Narı, 800 dekar Trabzon hurması ve 500 dekar Ceviz bahçesi tesis edilmesi planlanmış ve bunun büyük bir kısmı mgerçekleştirilmiştir" diye konuştu.
Amerikan asma anacı, zeytin, bodur elma, hicaz narı, Trabzon hurması ve ceviz meyveleri için Adıyamanın toprak yapısının ve ikliminin uygun olduğunu kaydeden Kınanç, meyveciliğin çiftçiyi yormayan ve iyi gelir getiren bir ürün olduğunu vurguladı.
Kınanç, " Adıyaman topraklarında yıllar boyu bağcılık yapıldı fakat floksera hastalığından dolayı bağcılık önemli ölçüde azaldı. Dikilen bağlar 2. yıl aşılanır 3. yıl ürün alınır. Zeytincilikte ise elverişli bir yapıya sahibiz. Adıyamanda çiftçimiz ekonomik anlamda yetiştiricilik yapmamıştır. Hem sofralık hem de yağ verimi olan Gemlik çeşitleri getirilmektedir. Bodur elma ise, Gölbaşı ve Çelikhan İlçelerinde azda olsa yetiştirilmektedir. Çelikhan İlçesinde bodur kapama elma bahçeleri kurulmaya başlandı. Nar yetiştiriciliğinde ise, çiftçimiz rantabıl bir üretim yapılmadığı için kalite ve verim alınamamıştır. Yeni nar bahçeleri oluşturuyoruz. Trabzon hurmasını geliştirmek için ise Gölbaşı İlçesi başta olmak üzere kapama meyve bahçeleri kurulmuştur. 3 yılda verim veren hurma ağacının 7-8 yaşında en verimli dönem yaşanmaktadır. Adıyamanda ceviz yetiştiricili Tut, Sincik, Gerger, Çelikhan ve Gölbaşı İlçeleri ve köylerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ceviz yetiştiriciliğin gelişmesi için tekniğe uygun tesis bahçeleri yapılırsa verim daha da artacaktır" dedi.