7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Tut'un simgesi olan çınar tescillendi

TUT İLÇESİNİN SİMGESİ OLAN ÇINAR AĞACI TESCİLLENDİ

Adıyaman'ın Tut ilçesinde meydanda bulunan ve ilçenin simgesi olan çınar ağacı tescillendi.

Tut Belediyesi'nin talebi üzerine Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından tutulan raporun ardından, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, çınar ağacının korunması gereken tabiat varlığı olarak tescilledi. Belediye tarafından meydanda yapılacak olan çalışmalar öncesinde çınar ağacının tescillenmesi için yaptığı müracaat üzerine Müze Müdürü Arkeolog Fehmi Eraslan, 600 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacında incelemelerde bulunmuştu.

Müze müdürlüğü tarafından Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna, çınar ağacının tescillenmesi için sunulan dosya karara bağlandı. Kurul tarafından tescillenen ikinci çınar ağacı oldu. Daha önceden Adıyaman-Çelikhan yolu üzerindeki 700 yıllık olduğu belirtilen çınar ağacı tescillenmişti.

Kurul, ağacın tahmini yaşı, cinsi ve anıt ağaç olduğu için koruma altına alındığına dair bilgi veren tabelanın belediye tarafından hazırlanarak asılması, diğer tabelaların kaldırılmasına, ağacın gövdesine bitişen ve ağacı fiziksel olarak etkileyen taş ve beton kaplamaların en az 50 santimetre uzaklıkta olması ve korunması için gerekli tedbirlerin alınması kararını verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 10:09:00
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 19:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?