1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Tuz hanı Danıştay'ın kararını bekliyor

Adıyaman'a gelen yerli ve yabancı turistlerin kent merkezinde alış veriş yaparak ekonomik girdi sağlaması planlanan tarihi Tuz Hanı'nın turizme kazandırılması, Danıştay'ın vereceği karara kaldı.

Tarihi yapısı nedeniyle il turizmine kazandırılmak istenilen Tuz Hanı için başlatılan kamulaştırma çalışmaları, mülkiyet sahiplerinin mahkemeye başvurmaları sonucu askıya alınmıştı. Oturakçı Pazarı'nda bulunan tarihi Tuz Hanı'nın turizme kazandırılması için dört yıl önce başlatılan çalışma bir türlü başlatılamadı. Hibe yoluyla tüm parsellerin bir kısmını alan il daimi encümeni, diğer parsellerin kamulaştırılmasına karar verdi fakat parsellerinin kamulaştırılmasını istemeyen mülkiyet sahipleri mahkemeye başvurdu.

Tuz Hanı'nın turizme kazandırılması amacıyla restorasyon çalışması düşünülen 452 ada üzerindeki 12 parsel ve bu parsellerin üstündeki yığma otel kamu yararı görülerek, il daimi encümeni tarafından kamulaştırıldı. 45 mirasçısı bulunan Tuz Hanı'nın 29 hissedarı noter vekaletiyle hisselerini Özel İdare'ye bağışladı. Hissedarlardan 16'sı ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadı. Bununla Tuz Hanı'nın yanında bulunan 10 adet dükkanın sahipleri, çıkartılan kamulaştırma kararına karşı çıktı ve mahkemeye başvurdu. Hissedarlar İdari mahkemeyi kaybetmesinin ardından temyiz için Danışta 6. daireye başvurdu. Tuz Hanı'nda hissedarların haklı olup olmadığını Danıştay 6. daire karar verecek.

Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Eskici, Tuz Hanı ve Tuz hanı çevresindeki dükkanların turizme kazandırılması için mahkeme kararının beklendiğini dile getirerek, "3 yıldan beri mahkeme devam ediyor. İdare mahkemeyi hissedarlar kaybetti ve davayı temyize götürdüler. Rölöve, restorasyon ve restorasyon için İl Özel İdare bütçesinde 2 milyon TL para hazır bekletiliyor. Tarihi Tuz Hanı'nın turizme kazandırılmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin çarşıya inmeleri sağlanabilir. Şehir merkezindeki bir yere turistlerin gelmesi demek, turistlerin alış veriş yapması anlamına geliyor" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 23:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?