1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Uluslararası mozaikçiler Adıyaman'da

Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği (AIMC ) üyeleri Adıyaman müzesinde bulunan mozaikleri yakından inceledi.

Çağdaş Mozaikçiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Manfred Hoehn, Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği Başkanı Arkeolog Mehmet Önal ve mozaikçiler birliği üyeleri Adıyaman Müzesi’ni gezdi.

Çağdaş mozaikçiler Samsat Höyüğü isimli mozaiğe hayran kaldı. Bu bölgenin en eski mozaiğini görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği Başkanı Arkeolog Mehmet Önal, Çağdaş Mozaikçiler Birliğinin 11. Kongresinin Gaziantep'te gerçekleştiğini kaydetti. Önal, “Dünyanın en güzel mozaiklerinin bulunduğu Gaziantep Müzesi gezildikten sonra, bölgedeki en eski mozaik görülmek istendi, bizde bunun için Adıyaman'a geldik. Adıyaman müzesinde bulunan bölgenin en eski mozaiklerindeki motifleri büyük bir ilgiyle inceledik. Bildiğimiz kadarıyla Samsat Höyük mozaiği M.Ö 75. yıllarda yapılmıştır. Bu nedenle Zeugma mozaiklerinden daha eskidir” dedi.

Bu mozaikleri görerek mozaik yapım tekniklerini geliştirdiklerini dile getiren Çağdaş Mozaikçiler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Manfred Hoehn ise, Samsat Höyük mozaiğinin çok eski dönemlere ait olduğunu ve üzerinde 3 farklı yapım tekniğinin uygulandığını kaydederek, zaman içerisinde bu mozaiğin tahrip olduğunu ve tahribatların giderilmesi için üzerine bazı motiflerin işlendiğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 09:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?