1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Üreten Türkiye Platformu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Üreten Türkiye Platformu'nun üyesi sivil toplum kuruluşu başkanları, 'Kriz Varsa Çare Var' Kampanyası'nın beşinci mesajını Adıyaman'da verdi.

Adıyaman Hisar Düğün Salonu'nda yapılan toplantıda, kampanyanın yeni mesajı verildi. Birinci hafta tüketiciye 'Eve Kapanma Çarşıya Çık' diye seslenen platform, ikinci hafta 'Kimse İşini Kaybetmesin', üçüncü hafta 'Güven ve İstikrar', dördüncü hafta ise 'Gücüne İnan' mesajı verilmişti. Beşince ve son haftada ise, 'Biri Varsa Hepsi Var, Üretim, İstihdam, Tüketim' denildi.

Toplantıya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İş Başkanı Salim Uslu, TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız'ın yanı sıra destekçi kuruluşların başkan ve yöneticileri katıldı. Adıyaman'dan ise Vali Ramazan Sodan, AK Parti Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, Şevket Gürsoy, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odalar
Birliği Başkanı Mustafa Salman, işadamları ve sanayiciler katıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasının başında Adıyaman'da ki birliğin ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, "Birlik ve beraberliğin yansımasını ekonomik veriler gösteriyor. Türkiye'de şirket açılma sayısında bir önceki yıla göre yüzde 20 düşüş, Adıyaman'da yüzde 5 yükseliş, ihracat Türkiye'de bir önceki yılın beş ayına göre yüzde 31 gerilirken, Adıyaman'da yüzde 8 gerileme yaşanmış. Bunun somut göstergelerinden biriside tüm Türkiye genelende protestoya uğrayan senet sayısında Türkiye'de yüzde 27, Adıyaman'da sadece yüzde 9'dur. Enflasyonla eşdeğerdir. Bundan dolayı Adıyamanlıları alkışlıyorum. Birlik ve beraberliği alkışlayalım. Teşvik konusunda morallerini bozmayın.Bu teşvik 2011 yılında son bulacak. Farka baktığınız zaman 3 ile 4 arasında çok fark yok. Üretime ve yatırıma devam etmesi lazım. Teşvik konusunda olmuş bir işi negatif olarak tartışıp birbirinizi etkilemeyin. Şimdi önümüze bakmak lazım" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bugün bir arada olmalarının 32 kuruluşun uzlaşma kültürünü yansıttığını belirterek, "Bu kampanya sayesinde farklı dünya görüşleri ve farklı beklentileri olan insanları ortak bir amaç etrafında bir araya getirmek gibi zor bir işi başardık. Böyle zor bir dönemde dahi, çaresizliği ümitsizliğe ve karamsarlığa yer olmadığını bütün ülkemize gösteriyoruz. Biz biliyoruz ki ekonomik krizden çıkılması için üretici, tüketici, finans kesimi ve hükümet olarak top yekun hareket edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, kampanyanın amaçlarına da değinerek şöyle devam etti: "Kampanya için yola çıkarken, amacımız ülkemizde çare odaklı bir iktisat politikası başlatmak ve bu çerçevede iş tüketimin önemine vurgu yapmaktır. Zira böyle dönemlerde paradigma değişikliklerini ezberleri bozmaya ihtiyaç vardır. Küresel ticaret hacminin şiddetlice daraldığı bir dönemde, 72 milyonluk iç pazarımızın, çok önemli bir potansiyel olduğunun fark edilmesi gerekmektedir. Çare arayışlarını iç pazarımıza yönelterek son derece
doğru bir yaptığımızı, dünyanın saygın, uluslar arası finans kuruluşlarının bu yönde yaptıkları açıklamaları da teyit etmektir. Krizden çıkış yolunda ümitlerimizi yeşerten, bu kampanyanın son derece faydalı olduğunu düşünüyoruz. Kampanyamız Anadolu'da büyük yankı buldu. Şu ana kadar 52 ilde valiler, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve üreten Türkiye platformunun yereldeki temsilcileri, hep birlikte alış veriş organizasyonları düzenleyerek bölgelerine ekonomiye hareketlilik kazandırmak için öncü
oldular"

Kriz ile ilgili hükümetin adımlarınıda olumlu bulduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu dönemde hükümetimizin attığı adımlar da hızlandı. Eylül ayından beri tartışılan KGF Mekanizması uygulama noktasına geldi. KDV ve ÖTV indiriminin devam ettirilmesi aktif iş gücü programlarının kapsamının genişletilmesi iç pazarımızı canlandıracak adımlardı. Krizde fırtınanın durulmaya başlamasıyla, önemli olan ağaçların yeniden tomurcuklanmaya başlaması değil, mevcut tomurcukların daha patlamadan kurumasını önlemektir.
Bunun yolu onlara ihtiyaç duydukları ısı ve nemin, yani hane halkı tüketimini arttıracak, düşük gelirlerin harcama kapasitesinin geliştirilecek, üretimi teşvik edecek yeni adımların atılmasıdır. Diğer bir deyişle gemiyi limandan çıkarmak için güçlü bir rüzgara ihtiyacımız vardır" şeklinde konuştu.

Kampanyanın yeni mesajını açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Bugün kampanyamızın son hafta mesajı olarak 'Biri varsa hepsi var, üretim istihdam tüketim' diyoruz. Öncelikle şuna anlamalıyız ki ekonomi birbirine bağlı piyasaların çarkların dönmesiyle oluşan bir bütündür. Bir piyasadaki çark dönmemeye başladığında ertesi gün bu hemen bir diğer piyasa yansımasıdır. Örneğin, bugün Adıyaman'daki bir bayiinin satışları duyduğu zaman, bundan Manisa'daki üretici de hemen etkilenecektir. Çarklar dönmeyince istihdam
azalmakta gençlerimiz umutlarını kaybetmekte, yıllarca tecrübeye sahip çalışanlarımız işsiz kalmaktadır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, üretim, tüketim, istihdam halkalarının bir birini tamamlayan zincir olduğunun altını çizerek, "Biri olmazsa hiç biri yok, çarkların dönmesini sağlamak için moralleri yükseltmek, ekonomiye duyulan güveni arttırmak zorundayız. Ortada güven olmayınca kaplumbağanın kabuğuna çekildiği gibi, tüketici ve üretici de içe kapanıyor.O yüzden iç tüketimi canlandırmamız gerekmektedir diyoruz. İç tüketimi canlandırma noktasında da başta hükümetimiz dahil her kesime görev düştüğünün bilincindeyiz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, son olarak ülke genelinde birlik ve beraberlik içerisinde bu krizden çıkacaklarına inandığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
"Önemli bir siyaset adamının söylediği gibi; 'Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durmak ilerlemektir, birlikte çalışmak başarısıdır'. Hep birlikte bir seferberlik ruhuyla, krize karşı çare arayışlarıma devam edeceğiz. Pes etmeyeceğiz, krize meydan okuyacağız, krize yenilmeyeceğiz"
TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu ise krizden çıkmak için herkesin bu taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, sivil toplum kuruluşları olarak ülkeye katkı sağlayacak, hareketlilikle dünya genelinde yaşanan krizden daha az etkilenmek için katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da bir ortak akıl oluşturulması için bu kampanyaya destek olduklarını dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 16:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?