1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Usulsüzlük var ama...

USULSÜZLÜK İDDİALARINA YANIT

Adıyaman'ın Besni Halk Bankası Şubesi'nden usulsüz kredi kullandırılması ile ilgili iddialara yanıt Halk Bankası Besni Şubesi müdürü Mulla Durdu Kekeç'ten geldi.

Düzenlediği basın toplantısında usulsüzlük iddialarına yanıt veren Mulla Durdu Kekeç, asıl mağdurun banka olduğunu söyledi.

Kekeç açıklamasında, "Halk Bankası olarak amacımız öncelikle hizmettir. Birçok bankada kar amacı güdülürken bizim bankamızda hizmet ve müşteri memnuniyeti ilk sırada gelmektedir. Ancak geçtimiz dönemlerde bankamızda yaşanan ve kamuoyunda tartışılan usulsüz kredi kullandırılması ile ilgili bazı yanlış anlaşılmalar olmuştur. Burada kişilerin yaptığı hatalar ve uygulama eksilikleri farklı yönlere çekilebiliyor. Yapılan işlemlerde zimmet olayı yok ancak usulsüz kredi kullandırmak yani görevi kötüye kullanma durumu var. Kredi kullanımındaki kıstaslar göz önüne alınmadan kredi kullandırılmış. Örneğin konut kredisinde çekilecek kredi, konutun ederinin yüzde 70-80 oranında olmalı. Ancak burada müşteriye kredi kullandırılırken, personel veya ekspertizler tarafından ipoteğin kıymet takdiri yüksek gösterilerek konutun toplam ederi ile aynı oranda hatta üzerinde kredi kullandırılmış. Bunun sonucunda gelirinin üzerinde kredi kullandığı için müşteri bir müddet sonra krediyi ödeyemez hale gelir. Burada yapılan hata, kendi personelimizin ve müdürümüzün kişiye hak etmediği oranda kredi vermesi. Dolayısı ile gelirin üzerindeki bir kredinin geri dönüşümünün sağlanamaması. Bu bankamız mevzuatınca suçtur. İş akdinin feshine kadar gider. Burada müşteriyi ilgilendiren ve zarara uğratacak bir durum yok, bankanın mağduriyeti vardır. Bir diğer konu ise kredi paylaşımıdır. Örnek verecek olursak krediyi bir kişi çekiyor 3 kişi paylaşıyor. Kredi ödemesini de 3'ü birlikte yapacak. Ancak bu üç kişiden birinin aksaması durumunda kredi ödenemiyor ve diğer iki şahısta mağdur duruma düşüyor. Buradaki hata, kredi paylaşılmaz ilgili kişiye verilir. Bu kredilerin bir kısmını personel bilerek vermiş. Aslında çekilen kredi ayrı ayrı alınmış olsa ne kişi ne de banka zor durumda kalır" dedi.

Bankaya kredi başvurusunda bulunan müşterilere krediniz çıkmadı bilgisinden sonra müşterinin bilgisi olmadan adına kredi çekilebildiği sorusunu cevaplayan Kekeç, " Hiç olmamış diyemeyiz. 3-5 tane böyle çekilmiş krediler var. Ancak kamuoyunda konuşulduğu gibi yüzlercesi yok. Buradaki diğer bir usulsüzlük ise, bir kişi yüz kişiye kefil olmuş. Burada banka personeli ciddi bir hata yapmış. Bir kişi en fazla 3 kişiye kefil olabilir bu ekonomik duruma göre de değişebilmektedir. Yapılan işlemlerde zimmet yok ancak kredi usulsüzlüğü var. Kredi işlemlerinde şube müdürü ve ondan sonra gelen yetkili arkadaşımız yetkiyi aşarak mevzuata aykırı, özellikle limiti aşan kredi tahsisleri yapmıştır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 14:09:05
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 15:32:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?