6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Uzmanlardan grip uyarısı

Kahta ilçe Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Özkan, vatandaşları gribe karşı uyararak bu hastalığın küçümsenmemesi gerektiğini belirtti.


Özellikle çocuk ve yaşlıların gribe karşı dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dr. Özkan, basite alınan gribin pek çok insanda ciddi hastalık ve hayati tehlike meydana getirebileceğini kaydetti.

Ani başlayan ateş, üşüme, baş ağrısı, iştahsızlık, yaygın kas ağrısı ve kuru öksürüğün gribin başlangıcı olduğunu belirten Dr. Özkan, "Grip hastalığı kişiyi en az 3-5 gün yatağa mahkum edebilir. Grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmuyor. Fakat bazen de istenmeyen, hayatı tehdit eden sonuçlara neden olabilir. Gribal enfeksiyonda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler de uygulanmaktadır" dedi.


Ateş düşürücü ilaçlar, kas ve eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesiciler, burun tıkanıklığı, boğaz akıntısı, öksürük gibi grip bulgularını gidermek için anti gribal ilaçların doktor tavsiyesi ile kullanılabileceğini ifaden eden Dr. Özkan, "Gripten korunmak için kullanılan aşının uygulanması için en uygun zaman eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir. 65 yaşından büyük kişiler, çocuklar, hamile kadınlar, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda bulunanlar, sağlık personeli ve bu risk grupları ile aynı ortamı paylaşanlar mutlaka grip aşısı olmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 15:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?