1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Uzmanlardan mide uyarısı!

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE MİDEYE DİKKAT

Uzmanlar, mevsim geçişlerinden en fazla etkilenen organlar arasında midenin bulunduğunu açıkladı.

Mevsim geçişlerinde midenin hassas bir dönemden geçtiğini dile getiren uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Adıyaman Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muharrem Taşkoparan, ülser gibi mide rahatsızlıkları bulunanların mevsim geçişlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Mide şikayetlerinin klinik tıpta en sık karşılaşılan sorunlardan birisi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Taşkoparan, hemen hemen herkesin yaşamının bir döneminde bu şikayetlerle karşılaşabileceğini kaydetti. Genelde hastaların kendilerine; mide ağrısı, yanma, ekşime, hazımsızlık, yemek sonrası şişkinlik hissi, geğirme, bulantı, ağza ekşi su gelmesi gibi şikayetlerle geldiğini ifade eden Uzm. Dr. Taşkoparan, 45 yaşın üzerinde ise, lokma yutmada güçlük çekiyorsa, boğazda lokmanın takılmasını ve ağızdan kanlı kusma yaşanıyorsa, dışkıda siyahlaşma, sebepsiz yere ani kilo kaybı geliştiyse, inatçı kusmaları var ve son olarak tetkiklerinde kansızlık saptanmışsa mutlaka hastanın araştırılması gerektiğini vurguladı.

Bu tür şikayetleri olan hastaların en kısa zamanda bir gastroenteroloji uzmanına gitmesini öneren Taşkoparan, bu hastalara endoskopi adı verilen yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının kameralı alet ile görüntülenmesini sağlayan işlem yapıldığını belirtti.

Bu tür şikayetleri olan hastaların dikkat etmeleri gereken hususları söyleyen Uzm. Dr. Taşkoparan, bunları şöyle sıraladı:

"Kendisini rahatsız eden, dokunan, belirli besinlerden kaçınmalı (Örneğin; fazla acı, baharat, yağ, kızartma, çikolata, nane, domates, soğan, turşu.) Fazla miktarda bir öğün yerine , sık sık ancak az az yemek yemeli. Yemek yedikten hemen sonra televizyon karşısında uzanmamalı yada yatmamalı (oturur pozisyonda kalmalı), Akşam geç saatlerde yemek yememeli. Yemek yerken acele edilmemeli, lokmalar iyi çiğnenmeli. Egzersiz öncesi yememeli. Yatak başı yükseltilmeli. Kahve, çay içmeyi azaltmalı. Karına bası yapabilecek sıkı giyecekler gevşetilmeli. Kiloyu ideal kiloya düşürmeliler. Sigara içenler sigarayı bırakmalı, Alkol tüketimi kesilmeli. Ağrı kesici ilaçlar mümkünse kullanılmamalı. Stresten uzak durulmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 11:57:01
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 13:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?