1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Uzun ömrün sırrı süt

Adıyaman'da, resmi nüfus kaydına göre 115 yaşında olan İmiş Kızılca'nın bugüne kadar hiç çay içmediği ve sürekli süt ürünleriyle beslendiği belirtildi.

Dünyanın en uzun yaşayan insanları arasında yer alabilecek olan İmiş Kızılca, miladi takvime göre 1894, Hicri takvime göre ise 1310 doğumlu. Adıyaman'ın Sincik ilçesi Porgalı köyünde oturan İmiş Kızılca, ayağındaki kırık nedeniyle hastaneye yatırıldı. Bu güne kadar hiçbir ciddi hastalık geçirmeyen İmiş Kızılca, köyde sürekli süt ürünleri ve sebzeyle beslendiğini belirterek çok yaşamasını 'Allah'ın hikmeti' olarak değerlendiriyor. Ayağındaki kırık nedeniyle yürüyemeyen İmiş Kızılca'nın sağlık durumunun iyi olduğu ve tahlillerde değerlerinin normal olduğu belirtildi.

Malatya'da yaşayan ve Adıyaman'daki akrabasını ziyarete geldiği esnada düşerek ayağını kıran İmiş Kızılca, Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Hastanede personelin gözbebeği haline gelen İmiş Kızılca, Türkçe bilmediği için Kürtçe bilen personelle diyalog kurabiliyor.

İmiş Kızılca 15 yaşında, 60 yaşındaki Yusuf Kızılca ile evlendiğini ve eşinin ikinci eşi olduğunu belirterek eşinin de 100 üzerinde yaşadığını söyledi. Üç tane çocuğunun olduğunu belirten İmiş Kızılca, şunları söyledi: "Bu kadar uzun yaşamam Allah'ın hikmeti. Kocamda 100'ün üzerinde yaşadı. Kocam öldükten sonra tek başıma yaşadım. Ben küçük çocuk iken ilk kıtlık dönemini yaşadım. Şimdiki insanlar çok şanslı. Biz buğday bulamazdık ekmek yapmak için."

Zor bir ömür yaşadığını ifade eden Kızılca, hayatında hiç çay içmediğini belirterek şöyle konuştu: "Köyümüzde çay sadece ağaların evinde vardı. Biz çay içemezdik. Sabahları çay yerine süt içtim. Çökelek, peynir, süt ve sebzeyi çok yerdim. Zaten önceden çay sadece ağaların evinde bulunurdu. Bir keresinde benim çocuğum ağanın evine gittiğinde ağa ona şeker vermişti, oğlum ağa kendisine şeker verdi diye çok sevinmişti. Ben önceden birkaç ekmek yerken şimdi bir ekmeğin dörtte birini yiyemiyorum."
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 15:23:09
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 15:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?