1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Vali Halil Işık bu defa dönemeyecek

8 yıl Adıyaman’da aralıklarla görev yapan, iki defa mahkeme kararıyla dönen ancak üçüncü kez mahkemeye müracaat eden Vali Halil Işık bu defa Adıyaman’a dönemeyecek. Peki neden?

2000 yılında ilimize vali olarak atandığında herkes, “görev süresi sonrasında her vali gibi gider” diye düşünüyordu ama öyle olmadı. Türkiye’de örneği görülmemiş uygulamaların Adıyaman’da görülmesine alışkın olanlar Vali atamasında da farkı gördüler.

AK Parti iktidarıyla Adıyaman’a hiçbir şey katmayan Vali Halil Işık merkeze alındı, yerine cesur ve çalışkan kimliğiyle öne çıkan Halil İbrahim Daşöz atandı.

İşte ne oluysa oldu Daşöz döneminde Vali Halil Işık, Danıştay’a müracaat ederek tekrar ilimize vali olarak atandı ve bizler de Halil İbrahim Daşöz’ün çalışkanlığından, cesaretinden, inisiyatif kullanmasından faydalanamadık.

Sürekli “müfettiş gönderirler, beni tekrar alırlar” kaygısıyla iş yapmayan/iş yaptırmayan Vali Halil Işık, rutin gündemle günü geçirmeye çalıştı, olan Adıyaman’a oldu.

AK parti hükümeti yeni bir valiler kararnamesiyle Halil Işık’ı tekrar merkeze aldı. Yerine Hikmet Tan atandı.

Hikmet Tan da o yaşına rağmen hem cesur, hem çalışkan ve hem de halkla kurduğu diyaloglarla birden gündeme oturdu. Görev yaptığı sürede birçok güzel işe imza attı/öncülük etti.

Ve derken Vali Halil Işık tekrar Danıştay’ın yolunu arşınladı ve yine aynı gerekçelerle kazandı ama AK Parti ikinci kez hata yaparak ilimize atadı.

Artık iş kabak tadı vermeye başlamış, deyim yerindeyse işin cılkı çıkmış, valilik gibi önemli bir makam ciddiyetini kaybetmişti.

Ancak Hikmet Tan’ın tepkisi sert oldu; “Danıştay Valisi değilim” diyerek kendisinin devletin valisi olduğunu gösterdi ve atamaya sert tepki gösterdi. Daha sonra Vali Halil Işık yeniden Adıyaman’a geldi.

Her gidişinde ardından konuşanlar, iş yapmadığını, yatırımların önünü tıkadığını, Adıyaman’ın kaderiyle oynadığını belirtenler birden bire dönüş yapıyor ve el pençe durarak her zamanki yağcılıklarından geri kalmıyorlardı.

Ama Vali Halil Işık, kimin yağcı, kimin memleketini sevdiğini bilmediğinden sürekli doğru söyleyenlerin sesini kesmeye uğraşıyordu.

Ve işte ne olduysa oldu 27 İl Daimi Encümeni ortak bir bildiri yayınlayarak ve bu bildiriyi İl Genel Meclis toplantısında bağıra bağıra okuyarak “Biz bu valiyle çalışmak istemiyoruz” dediler ve gerekçelerini sıraladılar.

Gerekçelerin tamamına yakını işlerin önünde engel olduğu, yatırımların gelmesini sağlamadığı, inisiyatif kullanamadığıydı…

Ancak bomba gibi bu haber yerel ve ulusal basında “vali Halil Işık’ın rica(!)sıyla” yayınlanamadı.

Sonra İl Genel Meclisi üyeleri attığı imzalara sahip çıkmadılar ve her şey süt liman gibi devam etti.

AK Parti bir kez daha Halil Işık’ı merkezde konuk etti. Yerine Erzurum İl Genel Sekreteri Ramazan Sodan’ı atadı.

Doğrusunu söylemek gerekirse “Yeter artık, güle güle gitsin ama bir daha dönmesin” diye herkes misafirperverliğini gösterdi ve Vali Halil Işık’ı güzel uğurladı ama her uğurlamada hissettirilmek istenense “Yeter artık Adıyaman’ın kaderiyle oynama” mesajının net şekilde verilmesiydi.

Bu mesaj iyi algılanmamış, Adıyamanlıların artık Vali Halil Işık’ı istemediği yansıtılamamış olmalı ki üçüncü kez Danıştay yolunu arşınladı.

Vali Halil Işık yeniden Adıyaman’a gelmeyi, yeniden başlayan işleri yarım bırakmayı, başlamayanlara ise hiç başlamamayı, Adıyaman’ın “kendisine mahkum” olduğunu ispatlamayı amaçlıyor…

Ama bu defa şaşıracak…

Önce Danıştay’da davayı kazanması eskisine oranla zor olacak…

Kazansa bile atama yeri asla Adıyaman olmayacak…

Gelse bile Adıyamanlılardan ummadığı bir tepki alacak.

Özellikle Sivil Toplum Örgütleri Karabük örneğini öne sürerek “Hoş geldiniz, hayırlı olsun ama biz sizinle çalışmak istemiyoruz” diyerek tepki gösterecekler…

Ve belki de en kötüsü CHP’nin bir zamanlar cumhurbaşkanına uyguladıkları yol denenecek “Biz sizi vali olarak tanımıyoruz” mesajını net bir şekilde verecekler.

Bütün bunların kaynağı sağlam mı diyenler için, evet sağlam.

Öncelikle Vali Halil Işık’ın davayı kazansa bile Adıyaman gibi rahat bir ile değil, daha doğuda, daha zor bir valiliğe veya eş değer bir göreve gönderilmesinin hesap-kitabı yapılmış bile…

Sonra her şeye rağmen Adıyaman’a atansa bile bu defa Adıyaman’daki sivil toplum örgütleri şimdiden yol haritasını çizmeye başlamışlar.

Vali Halil Işık dördüncü kez ilimize gelemeyecek.

Gelirse de hayatında görmediği bir tepkiyle karşılaşacak…

Naif Karabatak / gazeteadiyaman.com
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 13:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melih turgut IP: 85.105.63.xxx Tarih : 26.08.2008 21:05:02

bır ınsan deneyımıyle tercubesıyle örf ve adetiyle terbıyesıyle ancak bukadar olur sayın : Valimiz HaLiL Isık Görewinden neden atandı bılınmıyor ama gidişi adıyaman'da BeLii Ediyor 5 parmağın 5'i Bir Olmaz SAygıLarım'la.....