1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Veremle savaş haftası etkinlikleri

Adıyaman 75. Yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlköğretim Okulu’nda (TOBB) Verem Şavaş Haftası'yla ilgili etkinlik düzenlendi.

75. Yıl Tekel TOBB İlköğretim Okulu ve Verem Savaş Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte öğrencilere verem hastalığı hakkında bilgiler verilerek, sunum yapıldı. Okulda yapılan etkinliğe okul yöneticileri ve öğrenci velileri de öğrencilerle birlikte etkinliğe katıldı. Öğrenciler 'Verem ve veremden korunma yolları' ile ilgili konuşmalar yaparken, şiirler okundu. Öğrencilerin hazırladığı 'Sevgili Mikroplarım' adlı skeç sunuldu. Verem Savaş İl Koordinatörü Mahmut Kızılet öğrencilere verem hastalığı ile ilgili bilgiler aktardı.

Kızılet sunumunda, verem hastalığının tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, "Türkiye'de yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Fakat, Türkiye'de 10 ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu hesaplanmaktadır. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Tüberküloz bir numaralı ölüm nedeni idi. Bu insanların yüzde 5-10'nu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır. Veremli hasta oranı gelişmiş ülkelerde yüz binde 20'den az, Türkiye'de yüz binde 30-40, az gelişmiş ülkelerde yüz binde 100-300 oranındadır. Ülkemizde kayıtlı hasta sayısı giderek azalmaktadır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 14:10:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?