1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Yakışmadı Adıyaman!

ADIYAMAN'DA 234 KİŞİ ORGAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Adıyaman Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş, '03-09 Kasım Organ Nakil Haftası' nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de organ bağışı ve naklinin yetersiz olduğunu ve bu nedenle tedavi gören birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğini dile getiren Taş, Adıyaman'da bu güne kadar 234 kişinin organ bağışladığını açıkladı.

Organ bağışı ve nakil sayılarının arttırılmasının Sağlık Bakanlığı'nın öncelikli hedefler arasında bulunduğunu belirten Taş,"Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı ya da ölüden alınan sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir. Organ ve doku nakli ile ilgili hizmetler 2238 sayılı kanun ile yürürlüktedir. Bu kanunla organ ve doku nakli ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. 18 yaşından büyük olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın ilgili kurum veya kuruluşun sorumlusu tarafından imzalanması gereklidir. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir. Cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmaz" dedi.

Türkiye'den böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakillerinin gerçekleştiğini vurgulayan Taş, nakli yapılan dokuların ise; kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deri olduğunu ifade etti. Organ bağışının önemine değinen Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de, yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak 'böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye'de yeterli sayıda 'Organ Nakli Merkezi' ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuz organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı olmadığı görülmektedir. 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası kapsamında ilimizde hastanelerimizin organ bağış birimleritarafından etkinlikler yapılmaktadır. Hastanelerde stantlar oluşturuldu. Adıyaman Devlet Hastanesi organ bağış birimince programlar yapıldı."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 12:34:00
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 12:46:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?