1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Yeni petrol kuyusu üretime başladı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman, Adıyaman'da 'Şambayat 1' adlı yeni bir kuyunun üretime geçtiğini bildirdi.

Adıyaman'da iki ayrı bölgede yeni kuyular açıldığını ve bu kuyulardan bir tanesinde üretime geçildiğini belirten TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Şişman, diğer kuyunun da en kısa sürede üretime başlayacağını kaydetti. Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Şişman, 22-23 sondaj yapıldığını ve bu sayıyı önümüzdeki yıl 30'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Şişman, 2006-2007 yıllarından itibaren devletin TPAO'nun yatırımlarına çok ciddi desteğinin olduğunu ifade ederek, "Yapılan destekle birlikte yoğun sondaj faaliyetlerine girdiğimizi, bunların mutlaka geri dönüşümünün olacağını söylüyorduk. Bugün bu desteğin ürünlerini almaya başladık. 'Şambayat 1' adlı kuyumuzda birkaç günden beri üretime başladık. Çimento fabrikasının arkasında kalan bu alan, bizim için yepyeni bir sahadır. Burada muhtemelen 8-10 kuyuluk saha olacak. Üretim ibremizi yukarıya çekecek olan bir sahadır. Önümüzdeki yıllarda artacak olan sondaj faaliyetleri, mutlaka yeni keşifleri de beraberinde getirecektir. 200'e yakın kuyumuz var. Günlük 9 bin 300 varil üretim yapıyoruz. Bu kuyumuzdan 150 varil elde ediyoruz. Kuyudan petrol çekmemiz halinde 600 varil gelir. Şu an teknik bir takip yapıyoruz. Aynı şekilde 'Doğu Cemberlitaş' da bu yıl bizim için yeni bir kuyudur. Burada üretim çalışmalarımız henüz sonlanmadı" dedi.

Şişman, 10 yıllık bir uyku dönemi yaşadıklarını ve üretim grafiğinin aşağılara düştüğünü anlatarak, "Zira bu dönemde hiçbir yatırım yapılmadı ve sondaj faaliyetlerimiz aşağı indi. Biz yılı 1-2 sondajla kapatıyorduk. Üretimimiz 50 bin varillerden bugünkü konumlara geldi" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:43:49
Güncelleme :21 Ekim 2008 Salı 18:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?