1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Zekanın gelişimi konferansı

Adıyaman Üniversitesinde 'Zekanın Tarihsel Gelişimi' konulu konferans verildi.

Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç konferans salonunda Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürbüz tarafından verilen konferansa, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Tarihte değişik toplumlarda zekanın nasıl tanımlandığı, zekanın ölçülmesi konusunda geliştirilen ölçme testleri ile çoklu zeka kavramının anlatıldığı konferansta Doç. Dr. Gürbüz, IQ testlerine dayanılarak yapılan değerlendirmelerin eksik yönlerine dikkat çekti.

İnsanların tarih boyunca zekaya büyük bir merak ve ilgi duyduklarını belirten Gürbüz, zekanın ölçülmesi için değişik yöntemlere başvurduklarını söyledi. Zekanın ölçülmesi için Fransa'da 20. yüzyılın başında ilk IQ testlerinin geliştirilmeye başlandığını ifade eden Gürbüz, zekanın kalıtımsal olduğu yönündeki kuramların tarih boyunca bazı kesimler tarafından kendi üstün konumlarını güçlendirmek için kullanıldığını kaydetti. Gürbüz, şunları söyledi:
"Zeka sadece kalıtımsal değildir. Aynı zamanda kültürel farklılıkların da zekanın üzerinde önemli etkisi bulunmaktadır. Sadece kalıtımsal yönüne ağırlık verilen IQ testlerinin sonuçlarında yanlışlıklar olabiliyor. IQ testlerinde zeka geriliği tespit edilen birçok kişinin hayatlarında çok başarılı olduklarının görüldüğünü, diğer taraftan IQ testlerinde zeki olarak tespit edilen pek çok kişinin ise eğitim hayatlarında ve iş hayatlarında başarılı olamadıkları görülmektedir. Türkiye'de de son yıllarda IQ testlerine ilgi oldukça artmıştır. Saz çalmanın günah kabul edildiği bir ailede yetişen bir çocuğun saz çalabilmesi mümkün değildir. Çevresel ve kültürel değerler bireyin bir alandaki zekasının gelişmesinin önünde engel olduğu ve gelişimi etkilediği unutulmamalıdır. Her bireyin zeka gelişimleri ayrı süreçlerden gelişmektedir. Bazı bireylerde zeka gelişimi 3 yaşında tamamlanırken bazılarında 11 yaşında tamamlanmaktadır."
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 12:36:15
Güncelleme :6 Mart 2009 Cuma 17:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?