3
Haziran
2024
Pazertesi
BESNİ - ADIYAMAN

Muhtarlardan Bakan Hüseyin Çelik’e mektup

Besni İlçe merkezindeki 10 mahalle muhtarı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e ortak bir mektup yazarak Adıyaman’a üniversite, Besni’ye Fakülte ve Anadolu Öğretmen Lisesi isteyerek 7. Besni Eğitim Bayramına davet ettiler.

Muhtarlar aynı zamanda Mehmet Erdemoğlu'nun, Besni Kaymakamlığı'nın,
Besni Eğitim Vakfı'nın, Besni Belediyesi'nin Üniversite konusunda vermiş
olduğu taahütname ile bugüne kadar Besni’de yapılan eğitim yatırımlarını da mektuba eklediler. Erdemoğlu Mahallesi Muhtarı Şahin Sarıgüllü, Yukarı Sarhan Mahale Muhtarı Davut Erzurumlu, Yeni Besni Mahalle muhtarı Cüneyt Ekmekçi, Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Mevlüt Afşin, Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Candır, A. Sarhan Mahalle Muhtarı Mustafa Nergiz, Çat Mahallesi Muhtarı Z. Abidin Temel, Korupınar Mahallesi Muhtarı İsmet Kösen, Hasan Tütün Mahallesi Muhtarı Şaban Türkmen, Cırıtmeydan Mahallesi Muhtarı Hacı Mehmet Çiçek
imzasıyla gönderilen mektupta şöyle denildi;

“Sayın Bakanımız, öncelikle ülkemiz ve milletimizin geleceği için eğitim alanında yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı ve göstermiş olduğunuz üstün gayretten dolayı teşekkür ederiz. Bizler Besni mahalle muhtarları olarak, Besnililerin sesini duyurmak, eğitim alanında Besinlilerin yaptıkları ve taleplerimiz konusunda sizleri bilgilendirmek amacıyla bu mektubu kaleme aldık. Biz Besnililer olarak ülkemizin ve milletimizin geleceği için eğitimin
olmazsa olmaz şart olduğunun bilincindeyiz. Bizler bu bilinç doğrultusunda hareket ederek tüm Besnililer olarak üzerimize düşeni, Besni’de yaşayanlar ve Besini dışında ikamet eden Besnililer olarak yapmaktayız. (1)
Besni, Adıyaman iline bağlı bir ilçedir. Bu gün ilçe merkez nüfusu 36.000, köyleriyle birlikte 110.000 nüfusa sahiptir.
Besni, 8 beldesi ile İlimiz Adıyaman’ın en fazla beldesine sahip ilçesidir. 250.000 Besnili bugün başta Gaziantep, Uşak, Adana, Mersin, İstanbul ve İzmir de olmak üzere değişik kentlerde yaşamaktadır. Besnililer gittikleri yerlere yük olmamışlar, aksine çalışkanlıkları ve ticari zekâları ile yöre insanlarına iş sağlamışlardır.

Besni, canlı ve aktif bir tarihi geçmişe sahiptir. Çok eski yıllardan beri eğitime büyük önem ve değer verilen bir yerdir. Besni, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bile çok sayıda eğitim kurumuna sahip olan bir güzide vatan köşesidir. Besni, cumhuriyet döneminde de eğitim alanındaki canlılığını ve önderliğini sürdürmüştür. Bu özelliğini
bugün bile korumakta ve sürdürmektedir. Hükümetimizin, yeni üniversiteler açılması yönünde çalışmalar
yaptığını biliyoruz. Besnililer olarak, “Adıyaman’a üniversite Besni’ye fakülte” platformu oluşturduk. Besni de mevcut
bulunan kamu kurum ve kuruluşları, siyasi partiler, eğitim sendikaları, dernekler, vakıflar, kooperatifler, odalar, Besnililer Dernekleri, Besni Eğitim Vakfı, yerel gazetelerimiz halkımızla bütünleşerek tek yürek Adıyaman
Üniversitesi’nin kurulması ve kurulacak Adıyaman Üniversitesi kanun metnine Besni’ye mühendislik fakültesi eklenmesi için kenetlendik ve birlikte hareket etmekteyiz.

Adıyaman Üniversitesinin kurulması ve Adıyaman Üniversitesi kanun metnine Besni’ye mühendislik fakültesi eklenmesi için platformun aldığı karar üzerine 4 eğitim sendikası önderliğinde imza kampanyası başlatılmış ve 20 bine yakın imza toplanmıştır. Halen Adıyaman ilimizde, üç farklı üniversiteye bağlı olarak 3 fakülte, bir yüksekokul ve 4 Meslek yüksekokul eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bu dağınık bir görüntü arz eteği gibi fakültelerin ve MYO’larının gelişmesini de olumsuz etkilemektedir. Adıyaman ilimiz sosyo- ekonomik kalkınmışlık bakımından istenilen yerde değildir. Adıyaman Üniversitesinin kurulması, yaratacağı sosyal etkileşim, dolaylı ekonomik katkılar, il gelişimine yönelik akademik çalışmalar ve Adıyamanlı gençlere sağlayacağı daha kolay imkânlarıyla ilimizin gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.” Bu sebeple İlimizde Üniversitenin kurulması Adıyaman ilinin sosyo- ekonomik ve kültürel hayatına önemli derecede canlılık ve hareketlilik getirecektir.

Adıyaman, üniversitenin kurulması için gerekli alt yapıya ve heyecana sahiptir. Ülkemizin ilk ve tek eğitim bayramını kutlayan ve bölgemizin dokumacılıkla uğraşan en eski yerleşim yerlerinden birisi olmakla birlikte, geçmişte değişik sanayi kollarının mevcut olduğu ilçemiz Besni’de; 1997 yılından bu yana fakülte kurulması için 300 dönüme
yakın kampus alanı bulunmaktadır.

Besni’ye açılacak mühendislik fakültesi devletimize yük getirmeyecektir. Çünkü hayırsever iş adamımız Mehmet Erdemoğlu fakülte binasını, Kaymakamlığımız, Besni Eğitim Vakfı ve Besni Yüksek Öğretimi Geliştirme Derneği sosyal tesisler ve lojman, Besni Belediyesi çevre düzenlemesi ve yolları yaptırma taahhüdünü yazılı olarak vermişlerdir.

Ayrıca Besni de 400 öğrenci kapasiteli Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu mevcuttur.
Aynı zamanda Besni de ki bu olumlu şartlar Adıyaman'da üniversitenin kurulmasında ve değerlendirilmesinde önemli katkılar sağlayacağı inancındayız.

Bu nedenle, aşağıda imzası bulunan Besni mahalle muhtarları olarak, bizler Adıyaman ilimize üniversitenin kurulmasını ve kurulacak Adıyaman Üniversitesi Kanun teklifi metnine Besni Mühendislik Fakültesi ibaresinin eklenmesini istiyoruz.

Sayın bakanımız ayrıca eğitim alanında ilçemize; 4 ilköğretim okulu ( BEV İlköğretim Okulu, İbrahim ve Selvi Erdemoğlu İlköğretim Okulu, Japonların yaptırdığı ilköğretim Okulu, Besni İlköğretim Okulu) bir
zihinsel engelliler okulu ve iki lise binası ( Mustafa Erdemoğlu Anadolu Lisesi ve Kızılin ÇPL) Gaziantep İlimize 5 adet 24 derslikli ilköğretim okulu ( Mehmet Erdemoğlu tarafından yaptırılmaktadır) kazandıran ve okullarımızın, değişik ihtiyaçlarını karşılayan ve yine ilçemize kurulacak fakültenin binasını, lojmanın ve sosyal tesislerini yaptıracak olan, Besnililer olarak; 1979 yılında kapanan öğretmen Lisemizin “Anadolu Öğretmen Lisesi” olarak yeniden açılmasını
devletimiz adına siz Sayın Milli Eğitim Bakanımızdan talep ediyoruz. İlçemize Anadolu Öğretmen Lisesi yapılması için, Besnililer olarak 10 dönümlük arsayı da karşılayacağımızdan emin olabilirsiniz.

Çok kıymetli Milli Eğitim Bakanımız, sizlerinde bildiği gibi Besni insanı olarak Besni Kaymakamlığı, Besni Eğitim Vakfı ve Besni Belediyesinin ortak organizesi ile 6 yıldan bu yana ülkemizin ilk ve tek eğitim bayramı etkinliklerini yapmaktayız. Bu güne kadar 6 defa düzenlediğimiz Besni Eğitim Bayramı Etkinliklerinin hiç birine Milli Eğitim Bakanımız katılmadı. Bu durum bizleri oldukça üzmüştür.

24 – 25 Eylül 2005 tarihlerinde kutlayacağımız “7. Besni Eğitim Bayramı “etkinliklerine sizleri davet ediyor ve taleplerimiz konusunda sizden müjdeli haberleri bekliyoruz. İnanıyoruz ki, Devlet –Millet işbirliği ile eğitime ve ülkemize çok güzel şeyler kazandırabiliriz. Bu konuda bizlere destek olacağınıza inanıyor ve şimdiden desteğiniz ve katkılarınız için teşekkür ediyoruz.






İrfan Yılmaz
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2005 Pazar 15:21:49
Güncelleme :4 Eylül 2005 Pazar 23:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?