19
Mayıs
2024
Pazar
GÖLBAŞI - ADIYAMAN

Köylüler kooperatif kurdu

Adıyaman-Gölbaşı Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi açıldı. Adıyaman’a bağlı Küçükören, Çatalağaç ve Haydarlı köylerinin ortaklaşa yaptıkları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden köylülerin de faydalanacağı belirtildi.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin açılışına Gölbaşı Kaymakamı Sefer Yılmaz, AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, Adıyaman Tarım İl Müdürü Cafer Kınanç ve vatandaşlar katıldı. Küçükören Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Abdullah Kılınç, Köy olarak bu projeyi ileriki yıllarda daha çok geliştireceklerini belirterek, "Bir gün gelecek, bizler de yetiştirdiğimiz dişi damızlıkları dışarı pazarlayacağız. Süt üretimini artırıp ilçe ekonomisine ve köyümüzün ekonomisine katkı sağlayacağız" dedi.

Adıyaman Tarım İl Müdürü Cafer Kınanç ise 3 köyde ikamet eden çitçilerin bir araya gelerek Türkiye’ye örnek olacak bir projenin ilk adımını attıklarını belirtti. Kınanç, "Üç köyün bir araya gelip kurdukları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, köylülerin cazibe merkezi haline gelmiştir. Kooperatifin Küçükören’de 42, Çatalağaç’ta 28 ve Haydarlı’da 30 olmak üzere toplam 100 ortağı bulunuyor. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Süt Sığırcılığı projesini uygulamak için toplam 763 milyar 53 milyon harcandı. Bu para kredi ile sağlandı. Krediler yıllık yüzde 9 faizli 7 yıl vadeli olup, ilk yıl ödemesiz olmak üzere ikinci yıl yalnızca kredinin faizi ödenecek. Geriye kalan 5 yılda kredi ile faizi beraber her yılda bir taksit olmak üzere 5 eşit taksitte ödenecektir. Ancak 3. yıldan sonra ödenecek kredi taksit miktarı azalarak sürecektir" diye konuştu

Gölbaşı
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 13:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yunus KEKİL IP: 193.140.254.xxx Tarih : 23.06.2005 09:17:11
Son zamanlarda özellikle ülkemizde insanlarımız ve diğerlerimiz hep üretmeden, tüketime özendirilmekte ve birlikte bu sosyo-ekonomik davranışlar görsel ve yazınsal medya ile desteklenmektedir. Hal böyle olunca fakirliğin bir alt tabakası olan yoksulluk kaçınılmaz hale geliyor.Bunlar olası suni-doğal ekonomik krizlerin psikolojik yansıması olarak topluma dağılıyor ve anarşiyi kökten besliyor. Evet konjöktörün tam tersine köylerimizde kooperatifçiliğin gelişmesi ve bu olumlu adımların köyler tarafından başlatılması ve kamu kurum ve kuruluşlarınca desteklenmesi ve danışmanlık hizmeti verilmesi harika bir olay...Bu ilk adımı küçükörenköyü köylüleri tarafından başlatılması ve çok ortaklı bir uygulamaya dahil edilmesi bir örnek teşkil etmekte ve diğer köylere de klavuz olur. Köylü ekonominin temel taşı ve ilkesi olan ÜRETİM'i yerine getirmekte çarkın işlemesine imkan sağlamaktadır. Ülkemiz bir tarım ülkesi olması nedeniyle köylerimizde bir çok ürün çeşit ve deseninin yaygınlaştılması ve bunun eğitimle pekiştirilmesi gerekli. Ulu önderin " Köylü Milletin Efendisi"dir. derken köylünün fiziksel görünümüne değil. Üretimin dikkatine önem verdiği bir gerçektir. Bu nedenle köylülerimize daha çok önem verilmesi ile birlikte bürokrasiyi daha da azaltmalı, doğrudan nakdi desteklerin yerine başka sübvanse ile manüpüle edilmesi gereklidir. Köylü bireyler nakit olayını tam olarak değerlendiremektedirler. Ürün maliyetlerini kar-zarar cetvelinde daha çok kar kısmında revize edilmesi köylünün faydasına olur kanatindeyim.... Herkese Teşekkür eder... Bol ürünlü bol kazançlı bir yıl olması temennimle......!