22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAMSAT - ADIYAMAN

Samsat'ta anaokulu yok

Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat, eğitimdeki sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırarak, sorun ve çözüm önerilerini bakanlık yetkililerine aktardı.


Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine sunulan raporda, eğitimin üst seviyeye çıkması için acil eylem planını açıkladı. Abdulgaffur Büyükfırat, okulöncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 2,84 olduğunu ve bu oranın Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirterek, "Bunun sebebi okullarımızda derslik sayısının yetersiz olmasıdır. Gölbaşı, Samsat, Sincik ve Gerger ilçemizde anaokul bulunmamakta ve acilen 8 anaokuluna ihtiyaç duyulmaktadır. Okulöncesi okullaşma oranını arttırmak için uygun olan okul bahçelerine prefabrik 470 dersliğin yapılması gerekiyor" dedi.


Birleştirilmiş sınıfların asgariye düşürülmesi için 1, 2 ve 3.sınıflarda öğrenci sayısı 10'un altında olan 95 okulun kapatılarak taşımalı ilköğretim okulu kapsamına alınmasının planlandığını kaydeden Büyükfırat, " Planlanan bu uygulamaların gerçekleştirilebilmesi için 283 ilköğretim dersliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Taşıma merkezi olan ilköğretim okullarımızın normal öğretime geçebilmesi için 275 dersliğe ihtiyaç vardır.Ayrıca ikili öğretimde olan 257 okulumuzda 79 bin 130 öğrenci bulunmaktadır. Normal öğretim ve derslik başına 30 öğrenci olabilmesi için bin 76 dersliğe ihtiyaç vardır. 30 öğrencilik sınıflar ve normal öğretime geçebilmek için bin 634 dersliğe ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.


Yapım planına alınan okulların, arsa sıkıntısı nedeniyle yapılamadığını ve bu sorunun ortadan kaldırılması için kamulaştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Büyükfırat, "Bu güne kadar gerekli kamulaştırma çalışmaları ödenek sıkıntısından dolayı yapılamamıştır. İmar planında yer alan mevcut okul yerleri ödenek yokluğu nedeniyle kamulaştırılamadığından, Acilen kamulaştırma yapılması için yıllık 8 milyon YTL ödeneğe ihtiyaç vardır" diye konuştu.


Büyükfırat, Adıyaman'daki 10 genel lisede ikili öğretim yapıldığını ve sınıf mevcutlarının çok kalabalık olduğunu vurgulayarak, bu liselerde 18 bin 22 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 363 dersliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Büyükfırat, mesleki liselerinde, geçici binalarda hizmet verdiğini belirterek, aynı sorunların yaşandığını söyledi.
Adıyaman'da öğretmenevi olarak kullanılan binanın yetersizliğine dikkat çeken Büyükfırat, " Adıyaman'da 987 personel ve 6 bin 319 öğretmen görev yapmaktadır. Bu haliyle mevcut öğretmenevi ihtiyaca cevap verememektedir. Kız meslek lisesi bitişiğinde bulunan 3 bin metrekare yere öğretmenevi binası yapılması gerekmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 11:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?