26
Mayıs
2024
Pazar
GERCÜŞ - BATMAN

230 yıllık hasret sona erdi

230 YILLIK HASRET SONA ERDİ

İki buçuk asırdan sonra dedelerinin göç ettiği Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Güzelöz ile Kaynarca köyüne giden aile bireyleri hem hüzün hem sevinci bir arada yaşadı.

Yaklaşık 230 yıl önce kan davası nedeni ile dedeleri Gercüş ilçesine bağlı Güzelöz ile Kaynarca köylerinden göç eden ailelerin torunları yaklaşık iki buçuk asır sonra Suriye'den gelip dedelerinin köylerini ziyaret ettiler. 230 yıl önce üç kardeş arasında yaşanan kan davası nedeniyle birbirlerinden ayrılan kardeşlerin 5. kuşak çocukları 230 yıl sonra birbirini buldu. 230 yıl sonra Batman'da bir araya gelen aile bireyleri hasret giderdi. Gercüş ilçesi Güzelöz ve Kaynarca köylerinde Zeydioğlu Ramazan, Halit ve Şehmus kardeşler arasında yaşanan kan davası sonucu kardeşlerden Şehmus Zeydioğlu, ailesini alarak o zamanlar Osmanlı toprağı olan Suriye'ye göç etti. İlk dönemler yaşanan tatsızlıklar nedeniyle birbirini sormayan aileler, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından sınır hattının çekilmesi ile birbirlerinin izini tamamen kaybetti. Uzun süren araştırmalar sonrası 2009 yılında birbirlerinin akraba olduklarını öğrenen aile bireyleri karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret ettiler.

Suriye Kamışlı kenti Girke Lege ve Derka Hamo da ikamet eden Bedare aşiretine mensup akrabalarının izine rastlayan Hasan Sünger akrabalarını Batman'a davet etti. Suriye'den gelen ve 230 yıl sonra kavuşmanın heyecanını yaşayan Bedare aşiret büyükleri Emin Ağa, Abo Osman, Haci Ramazan, İsmail Cembeli beraberindeki aile bireyleriyle Batman'a geldi. Aileler Batman'da bir hafta kaldıktan sonra dedelerinin göç etikleri Güzelöz ve Kaynarca köyünü ziyaret ettiler.

230 yıl sonra kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İsmail Cembeli, "Türkiye'de akrabalarımızın olduğunu biliyorduk. Ama kim olduklarını bilmiyorduk. Köyden göç ve yaşanan tatsızlıklar konusu kuşaktan kuşağa anlatılıyordu. Geç oldu bir birimizi bulduk. İki buçuk asır sonra dedelerimizin köylerini ziyaret ettik, çok mutluyuz. Çok güzel ağırlandık. Bundan sonra daha sık görüşeceğiz" dedi.

Suriye'den gelen akrabalarını köyde ağırlayan Abdurahman Şahin, "Uzun bir aradan sonra 5. kuşak çocukları olarak yaklaşık 2. buçuk asır sonra akrabalarımıza kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Bizler Mala Zere olarak tanınıyoruz. Akrabalarımız ise çıktıkları köyün ismi Bedare ismiyle anılıyor. Geçmişte yaşanan tatsız bir olay nedeniyle birbirimizi kaybettik. Ancak şimdi birbirimizi bulduk. Bundan sonra akrabalarımızla daha sık görüşeceğiz" diye konuştu.

230 YILLIK HASRET SONA ERDİ
230 YILLIK HASRET SONA ERDİ
230 YILLIK HASRET SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 14:49:04
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 16:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?