30
Mayıs
2024
Perşembe
GERCÜŞ - BATMAN

Hayvanlar susuzluk kurbanı

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı iki mezrada, susuzluk yüzünden köy içinden geçen lağım sularını içen küçük ve büyükbaş hayvanlar telef oldu.


Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı olan 52 köyün yarısından fazlası susuzluk sinyali verirken, Gercüş Göleti'nde doluluk oranı yüzde 30'lara kadar düştü.


Konak köyü sakini Sabri Şimşek, "Konak ve Ötekaya köyü, kaynak sularının bol olduğu dağın eteklerinde bulunmaktadır. Burada son 100 yıldır ilk kez bu derece susuzluk yaşanıyor. İçme suyu pınarları kurumak üzere. Hayvanlar için Ziraat Odası tankerlerle su taşımasa hepsi telef olacak. 5'i büyükbaş olmak üzere 20 hayvanımız kirli suları içerek hastalık kaptı ve telef oldu. Birçok hayvanımız hastalığa yakalandı. Kalan hayvanların telef olamaması için kilometrelerce uzaktan su taşıyoruz" dedi.
Gercüş'teki su sıkıntısına çare olmak için Ziraat Odası çalışanları kiraladıkları traktörle köylülere su taşıyor. Gercüş Göleti'nden tankerlerle hayvanlara su taşıdığını belirten Ziraat Odası çalışanlarından Hüseyin Altun, "Susuzluk sıkıntısı yaşayan köylüler su için bize başvuruyor. Başvurular her geçen gün artmakta. Ziraat Odası, kiraladığı traktör ve tankerle hayvanlar için su taşıyor. Dağ köylerinin tek geçim kaynağı hayvancılık olduğu için, biz de imkanlar ölçüsünde hayvanların susuzluktan
etkilememeleri için uğraşıyoruz. Hiç beklemediğimiz köylerden susuzluk talepleri geliyor" açıklamasını yaptı.


Gercüş Belediye Başkanı Esat Öner ise içme suyu sıkıntısı çeken köylülere aralıksız su taşıdıklarını belirtti. Öte yandan Konak ve Öteyaka köyünde sondaj çalışması yapmak için Suriye'den gelen ekip, 200 metre derinliğe inmelerine rağmen su bulunamadığını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 17:46:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?