27
Mayıs
2024
Pazertesi
KOZLUK - BATMAN

120 milyon dolara mal olacak

Batmanın Kozluk ilçesi yakınlarındaki Garzan barajı yapım çalışması tüm hızıyla devam ediyor.

Fernas Enerji A.Ş. tarafından yapılan büyüklük bakımından Batman Malabadi barajı ebadında olacağı belertilen Garzan barajı, yaklaşık 120 Milyon Dolara mal olacak.

Kozluk ilçesinde yap-işlet- devret modeli ile yapılan barajın 2010 yılının sonunda bitirilmesi planlanıyor. Devlet bu barajlar için tek kuruş dahi harcama yapmayarak, yapımı üstlenen ve baraj lisansı alan Fernas, arsa istimlakları ve göl alanı dahil olmak üzere tüm baraj yapımını kendi öz kaynakları ile yapıyor. Fernas Enerji A.Ş Barajın bitmesiyle birlikte, ürettiği enerjiyi 49 yıl boyunca Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (TEÜAŞ)'a satacak. 49 yıldan sonra Baraj devlete devredilecek.

Yapımı süren Garzan Barajı 40 MW gücünde iki Hidroelektrik Santrali tribünü ile yılda ortalama 184 bin 500 milyon KW saat enerji üretecek 150 metre yüksekliğinde olacak barajın yapımı bittikten sonra yaklaşık 5 köy ve bu köylere bağlı mezralar baraj gölünün altında kalacak. Barajın suyla dolmasından sonra ilçeye turizm ve balıkçılık sektöründe büyük gelişmelerin
yaşanması bekleniyor. Barajın Kozluk ilçesine hava şartları üzerinde de nemlendirici bir etki sağlayacağı.belirtiliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 18:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?