18
Mayıs
2024
Cumartesi
KOZLUK - BATMAN

15 günde 15 kuyu açtı!

Batman'ın Kozluk İlçesi’nde, 32 gravite ile Türkiye’deki en kaliteli petrol üretiminin yapıldığı Şelmo Petrol Sahası’nı kiralayan ABD’li milyarder petrolcü Malone Mitchell’in Başkanı olduğu Transatlantic Petroleum, bölgede 15 günde 15 kuyu açtı.

Daha önce günde 1.600 varil petrol üretiminin elde edildiği sahada, son kuyularla birlikte üretim günlük 3 bin varile ulaştı. Şelmo sahasında, Yayalar Köyü yakınlarında Kenan Kaplan’a ait 7 dönümlük arazide 1.700 metrede kaliteli petrol tabakasına rastlandı. Günde 350 varil petrol üretiminin yapıldığı kuyu yakınlarına Şelmo-45 ve Şelmo-51 nolu kuyularda sondaj çalışmalarına da start verildi.

2011 sonuna kadar Şelmo’da 100 kuyu açmayı hedefleyen şirketin önündeki en büyük engel ise yüksek maliyet. Türkiye’de arama yapmanın maliyetinin Oklohama’ya göre 10 kat daha yüksek olduğu belirtilirken, ABD’li firma, TPAO ile diğer petrol sektörlerinden emekli olanları bünyesine alıp petrol arama atağına geçti.

Köylüler ‘Mağduruz’ diyor

Yayalar Köyü Muhtarı Ahmet Aksoy ve Danagözü Köyü Muhtarı Hanefi Yılmaz ise kuyuların açıldığı tarla etrafındaki arsaların ekilemez hale geldiğini iddia etti.

1954 yılından beri petrol üretiminin yapıldığı Şelmo sahasında birçok yabancı firmanın sahayı kiraladığını söyleyen Yayalar Köyü Muhtarı Ahmet Aksoy, “Geçen yılın ortalarında sahayı kiralayan ABD’li firma, burada istihdam alanı yaratacak diye çok sevinmiştik. Peş peşe kuyuların açılmasıyla birlikte hayal kırıklığına uğradık. Çünkü ağır tonajlı araçlar yollarımızı bozdu. Yağışlı havalarla birlikte araçlar köy yollarına giremez oldu. Petrol çıkarılan arazilerin etrafı ise petrol atıklarından kullanılamaz halde. Mağdur olan taraf bizleriz. 300’e yakın işçinin büyük bölümü başka yerlerden getirildi. Petrol şirketleri yollarımızın onarımını bile yapmıyor” iddiasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 21:39:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?