18
Mayıs
2024
Cumartesi
KOZLUK - BATMAN

250 kişilik ailesiyle AB yolunu gözlüyor

Kozluk İlçesi Geçitaltı Köyü’nde ikamet eden 27 çocuk, 220 torun sahibi M. Reşit Ak, geçim sıkıntısı çektiklerini anlatarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) kabul edilmesi durumunda geçim sıkıntılarının sona ereceğini ve Avrupalı gelin isteyeceğini söyledi.

Batman’ın Kozluk İlçesi Geçitaltı Köyü’nde yaşayan 27 çocuk, 220 torun sahibi M. Reşit Ak, Türkiye’nin AB üyeliği yolundaki mücadelesine dair görüşlerini, hayallerini ve beklentilerini anlattı.

Geçim sıkıntısı çektiklerini belirten Ak, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesi halinde sıkıntılarının sona ereceğini, çocuklarına ve torunlarına yabancı gelin isteyeceğini söyledi. 90 yaşına yaklaşan M. Reşit Ak’ın, sırasıyla evlendiği Emine, Türkan ve Dilşen isimli eşlerinden 17’si erkek, 10’u kız olmak üzere 27 çocuğu bulunuyor.

Geçitaltı Köyü’nde yaşadıkları maddi sıkıntı nedeniyle çocuklarının büyük bölümü Muş, İstanbul, Antalya, Manisa, Batman’a göç eden M. Reşit Ak’ın, 220 torunu ve torunun çocuğu bulunuyor.

Ak, bölgede yaşanan olaylar ve buna bağlı olarak tarım ve hayvancılığın zayıflaması, tütüne kota getirilmesi gibi nedenlerden dolayı ekonomik sıkıntı çektiklerini, bu nedenle çocuklarının büyük bir kısmının iş umuduyla köyden göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

 250 nüfusa bakmanın kolay olmadığını ifade eden Ak, kalabalık bir aileye sahip olduğu için pişman olmadığını, ama sıkıntı yaşadığını söyledi.

Türkiye’nin mutlaka AB’ye alınması gerektiğini söyleyen Ak, bunun gerçekleşmesi durumunda çocukları ile birlikte Avrupa’ya göç etmeyi düşündüğünü ifade etti.

Türkiye’nin, 40 yılı aşkın bir süredir AB kapısında beklediğini ifade eden Ak, artık beklemeye tahammülleri kalmadığını söyledi. Avrupa’nın, Türkiye’yi bekletmek yerine kararını bir an önce vermesi gerektiğini söyleyen Ak, Rusya, İran ve diğer İslam ülkelerinin işbirliği konusunda unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kabul edilmesi durumunda çocuklarına ve torunlarına Avrupalı gelin getirmeyi düşündüğünü ifade eden Ak, "Benim yaşım geçmiş olmasaydı, bu fırsatı değerlendirip bir Alman ile evlenecektim, ancak benim yaşım geçti. Avrupa’dan, özellikle de Almanya’dan çocuklarıma ve torunlarıma gelin alabilirim" dedi.

220 torun sahibi M. Reşit Ak, evlilik durumunda din problemi yaşanmayacağını söyleyerek, "Din konusu mevzubahis değil. Kardeşçe yaşarız" dedi.

Batman
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 12:12:39
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 12:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?