16
Mayıs
2024
Perşembe
KOZLUK - BATMAN

Balıkların kutsal olduğuna inanılıyor

Batman'ın Kozluk ilçesi Oyuktaş köyü Yeşilyurt mezrasındaki gölde bulunan balıkların kutsal olduğuna inanılıyor.


Yeşilyurt mezrasında yüzeysel araştırmalarda bulunan Malatya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce, "13. yüzyılda Arap coğrafyacısı ve tarihçisi İbni Şeddat, mezranın hemen dışında bir balıklı göl bulunduğunu, üstünün kapalı olduğunu ve mükemmel bir yapıya sahip bulunduğunu ifade ediyor. Bahsettiği balık gölün bu olduğuna inanıyoruz" dedi.


Prof. Dr. Cöhce, vatandaşların gölü ziyaret mekanı olarak gördüklerini söyleyerek, "Buranın şifalı olduğunu ve balıkların da ziyaret edildiğini söylüyorlar. Tabii bu bir halk etimolojisidir. İnançlara saygı göstermek lazım. Halk böyle inanıyorsa bu böyle kalmalıdır. Aksini iddia etmenin bir anlamı yoktur. Gölde iki kaynak suyunun bulunduğunu ve buranın ılıca olabileceğini belirten köylülerin talebi üzerine köye giden Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, göldeki kaynak suyundan numune aldı" diye konuştu.


Göle 100 metre mesafede bir evliya mezarının bulunduğunu söyleyen köylülerden Cüneyt Kavak, köydeki kimsenin balıkları yemeye cesaret edemediğini belirtti. Kavak, balıkları avlamaya gelen insanların yılan gördüklerini ifade ederek, "Daha önce bu gölün ziyaret olduğuna inanmıyorduk. Bir gece misafirlerimiz için balık avlamaya gelirken önümüze her rengin bulunduğu bir yılan çıktı. Korktuk ve bu fikrimizden vazgeçtik. Aynı şekilde yakın bir köyden gelen bir vatandaş, buradan tuttuğu iki balığı yedikten
sonra sabaha kadar rüyasında yılanın boynuna sarıldığını ve çok korktuğunu anlattı. O da göle yakın ziyarete gelerek tövbe etti" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 11:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?