19
Mayıs
2024
Pazar
KOZLUK - BATMAN

Batman'da ilginç gelenek: Kaynak suyu için her yıl 100 koyun kesiliyor

Kozluk’un Geçitaltı, Armutlu, Tosunpınar, Değirmendere, Kumrular ve Şat mezrası sakinleri, içme ve sulama suyu ihtiyaçlarını karşıladıkları kaynak suyunu, ziyaret yeri olarak kabul ediyorlar. Her yılın Ağustos ayının son Perşembe günü Geçitaltı Köyü’nde bulunan kaynak suyunun başından itibaren 3 kilometre boyunca geçen dere kenarına akın eden köylüler kurban keserek, sularının devamlı akması için dua ediyorlar.


Atalarından bu yana her yılın Ağustos ayının son Perşembe günü kaynak suyuna kurban kestiklerini belirten köylüler, "Babalarımız, dedelerimizin zamanından bu yana her yıl kaynak suya kurban kesiyoruz. Dedelerimiz birkaç kez kurban kesmedikleri için sularının kesildiğini ve kan rengi aktığını söylediler. Suyun kesilmesine biz de tanık olduk. 1991 yılında operasyonda olduğumuz için kurban kesemedik. Suyumuz ertesi gün kesildi. İki gün sonra kurban kesip dua ettik. Bir sonraki gün suyumuz tekrar akmaya başladı" dediler.


Geçitaltı Köyü’nde bulunan kaynak suyu başından itibaren Armutlu Köyü’ne kadar dere kenarına akın eden köylüler, kurbanlarını kesip hazırladıkları yemekleri gelen misafirlere dağıttılar. Kaynak suyunun başında dua eden köylüler, susuz kalmamak için dedelerinden kalan geleneği sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ettiler.

iha-batman
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2004 Cuma 12:41:27
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 11:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?