17
Mayıs
2024
Cuma
KOZLUK - BATMAN

Kozluk Kalesi korumaya alındı

Batman’ın Kozluk İlçesi’nde bulunan Kozluk Kalesi ve tarihi camii korumaya alındı.
Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Müdürü Arkeolog Mihriban Karaaslan, Harita Mühendisi Fehmi Susam, Arkeolog Yusuf Çorbacıoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy ve Kozluk Belediyesi Teknik İşler Sorumlusu İnşaat Mühendisi Murat Altun, tarihi Kozluk Kalesi ve Hıdır Bey Camii’nde incelemelerde bulundu.

Heyetin gezisiyle ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy, Diyarbakır’dan gelen heyetin Hıdır Bey Camii (H.890), Kozluk Kalesi ve diğer tarihi eserlerin korunması için ön çalışma yaptıklarını açıkladı.

Asıl amaçlarının tarihi ve kültürel mirası tespit etmek ve korumaya almak olduğunu ifade eden Ortaboy, Kozluk Kalesi’nin ışıklandırılması ve gezi güzergahının düzenlenmesiyle ilgili proje hazırladıklarını da belirtti. Ortaboy, projenin Kültür ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan bir komisyona teslim edileceğini kaydetti. Bu projelerin hayata geçirilmesi için komisyon kararını bekleyeceklerini ifade eden Ortaboy, kültürel mirasın korunması için Kozluk Kalesi’nin onarımının yapılacağını, bu projelerin hayata geçirilmesi için ne kadarlık bir bütçenin ayrılacağının çıkacak olan keşifte belli olacağını vurguladı. Ortaboy, "Bakanlık Batman ve ilçelerine Kültürel Mirası Geliştirme Projesi kapsamında 475 milyar lira gönderdi, bunların bir kısmını Hasankeyf kazılarında, bir kısmını Kozluk Kalesi ve diğer tarihi eserlerin restorasyonunda kullanmayı amaçlıyor" diye konuştu.

BATMAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 15:56:40
Güncelleme :27 Mart 2005 Pazar 16:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?