19
Mayıs
2024
Pazar
KOZLUK - BATMAN

Tarımda köklü değişiklik

Güneydoğu Anadolu'da tütüne getirilen kota ve daha sonra da hükümetin tütünü tamamen kaldırma yönündeki çalışmaları, çiftçiyi değişik üretime yönlendirdi.

Hükümetin tütüne alternatif ürünler için çiftçilere sunduğu kredi imkanları ve tütünün akıbetindeki belirsizlik, Batman'ın Kozluk ilçesinde çok sayıda köy ve mezrada, çiftçilerin yeni arayışlara girmesine vesile oldu. Dağ ve ova köylerinde çiftçilikle uğraşan vatandaşlar çilek, fıstık, kayısı, bodur elma, domates gibi değişik ürünler üretmeye başladı. Yetiştirilen ürünlerde ilk yılda alınan başarılı sonuçlar çiftçilerin yüzünü güldürürken, beklenen verimi alamayan çiftçiler ise yeni arayışlar içine girdi.

Özellikle Malabadi Baraj Gölü çevresindeki köy ve mezralarda çilek ve fıstık üretiminde bir hayli artış gözlendi. Kozluk tarımında yaşanan bu değişim, beraberinde de yeni uygulamaları da getirdi. İlk defa damla sistemiyle sulama yapmaya başlayan çiftçiler hallerinden gayet mutlular. Önceki dönemlerde eski metotlarla ürün yetiştirdiklerini anlatan çiftçiler, yeni ürünlerle birlikte modern tarım araçlarını da kullanmaya başladı. Çiftçiler modern tarımın, ürün kalitesini büyük ölçüde arttırdığını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 14:49:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?