17
Haziran
2024
Pazertesi
SASON - BATMAN

Dağcıların yeni gözdesi Mereto Dağı

Sason Kaymakamı Vehbi Bakır, 2983 metre yüksekliğindeki Mereto Dağı'nın zirvesinde kayak yaptı. 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysi Bulut, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Engin Eren, bir grup esnaf ve muhtarla birlikte Yürekli köyüne giden Kaymakam Vehbi Bakır, 6 saatlik yorucu bir yolculuktan sonra dağın tepesine ulaşabildi. 

Sarp kayalıklar ve karla dolu vadilerde profesyonel dağcıları aratmayan Kaymakam Bakır ve beraberindekiler, dağın zirvesinde kayak keyfi yaşadı. Mereto Dağı'nın zirvesinde 4 metre kalınlığında karda eğlenen Vehbi Bakır, Mereto Dağı zirvesinden kuzey yamacına doğru 4-5 kilometre kayak yaptı. 

2983 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinde kış aylarında 5- 6 metre kalınlığında kar bulunurken, Mereto Dağı yamaçlarında yılın 4 mevsimi kar eksik olmuyor. Mereto Dağı'ndan kuzey yamacına doğru 4 km'lik alanda ise Ekim ayından Mayıs ayına kadar kayak yapılabilecek kadar kar bulunuyor. 

MERETO DAĞI DAĞCILIK İÇİN ÇOK UYGUN 

Mereto Dağı'na 2. kez tırmanan Sason Kaymakamı Vehbi Bakır, Mereto'nun dağcılık sporu için bulunmaz bir nimet olduğunu belirtti. Mereto Dağı'na tırmanmadaki amaçlarının dikkatleri buraya çekmek olduğunu ifade eden Bakır, şöyle konuştu: "Mereto Dağı bölgemizde en yüksek dağ olması münasebetiyle dağcılık sporu için bulunmaz bir nimettir. Tırmanışta insan biraz yoruluyor ama zirveye ulaşınca yorgunluk gidiyor. 2983 metre yüksekliğindeki Mereto Dağı'ndan bölgedeki birçok yerleşim yerini görebiliyorsunuz. Zirveye ulaşıp bölgemizin yerleşim yerlerini yüksekten seyretmek bütün yorgunluğu gideriyor" dedi. 

KAYAK MERKEZİ OLABİLİR 

Mereto Dağı yamaçlarının kayak sporu için uygun olduğunu düşündüklerini belirten Kaymakam Vehbi Bakır, şöyle konuştu: "Bu yamaçlarda yılın 5- 6 ayı kar bulunuyor. Yamaçları düzlük olduğu için kayak yapılabilir. 3- 4 kilometrelik alanda kayak yapmaya müsait bir zemin bulunuyor. Bugün biz ilkbahar ayında kayağın tadını çıkardık. Birçok kayak merkezinde bile bu mevsimde kar bulunmazken burada 3 metre derinliğinde kar bulunuyor." 

KAYAK FEDERASYONU SASON'A GELİYOR 

Mereto Dağı'nda kayak merkezi kurulması için Kayak Federasyonu yetkilileriyle görüştüklerini belirten Vehbi Bakır, federasyondan bazı yetkililerin Nisan ayında gelip Mereto'ya tırmanacaklarını belirtti. Kaymakam Bakır, yaptığı açıklamada, "Umarım federasyon yetkilileriyle yapacağımız incelemeler sonucu bu yönde adım atacak bir sonuç elde ederiz. Zira konunun teknik yönden incelenip uygunluğu değerlendirilmeli. Kurulacak bir tesis yazları çok sıcak olan bölge için bir mesire alanı olarak da hizmet verecektir. Kayak Federasyonu yetkilileriyle beraber bir kez daha Mereto Dağı'na tırmanacağım" dedi. 

Sason'un coğrafi yapısının her türlü doğa sporlarına uygun olduğunu belirten Bakır, gelecek talepleri karşılamak için bir kulüp kurma çalışması başlattıklarını söyledi.
Tırmanışa katılanlar ise her köşesi ayrı bir güzelliğe sahip Mereto ve çevresinin dinlenmek ve stres atmak için ideal olduğunu, yaşanan heyecanın anlatılamayacak kadar güzel olduğunu belirterek, bütün misafirperverlikleri ile herkesi beklediklerini söylediler.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 16:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?