3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

10 yılda 446 kan davası sonlandı

Güneydoğu Anadolu'nun 'nun gönüllü barış elçisi Sait Şanlı, son 10 yılda 446 kan davalı aileyi barıştırdı.

Kendisi de yıllar önce kan davası mağduru olan, 'Kofi Annan' lakaplı, Şanlı, "Cebimde çözüm bekleyen 67 dava daha bulunuyor. İnsan öldüreni dünyanın hiçbir devleti affetmez. Ancak benimle birlikte 5 kişilik komisyon araya girince yöredeki vatandaşlar husumete son verip kanlılarını affediyor" dedi.

Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı ve Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı, bölgede kendisini barışa adadı. Kasaplığı uzun süre önce bırakan Şanlı, kendisini de bir zamanlar muzdarip olduğu kan davası nedeniyle aralarında anlaşmazlık olan aileleri barıştırıyor. Yörede sözü geçen 5 kişiden bir komisyon oluşturan Sait Şanlı, 40 yıllık kan davalı aileleri barıştırıyor. Son 10 yıl içerisinde 446 kan davalı aileyi barıştıran Şanlı, "Cebimde çözüme ulaştırılmayı bekleyen 67 dava daha bulunuyor. Bir kişi belki hayatını kaybediyor ama onlarcasının da hayatı mahvoluyor. 2000 yılından bu yana yaklaşık 500 kişi Türkiye'nin farklı kentlerinde kan davaları yüzünden ya hayatını kaybetti ya da ağır yaralanarak sakat kaldı. Diyarbakır'da husumetleri çözme amacıyla 1999 yılında kurulan barış komitemizin çalışmaları sayesinde, töre cinayetleri ve kan davaları önemli oranda azaldı" dedi.

Güneydoğu Anadolu'nun 'nun barış elçisi olarak tanınan ve Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri'nden esinlenerek 'Kofi Annan' lakabı verilen Sait Şanlı'nın ikna yöntemi ise oldukça ilginç. Aralarında uzun mesafeler bulunan köylere giderek aileleri ikna etmeye çalışıyor. Önce tatlı dil döküyor, daha sonra hafif azarlıyor bazen de tehdit ediyor. Hiçbir şey işe yaramazsa da ağlamaya başlıyor. Yetişkin bir adamın gözlerinden dökülen sıcak yaşlar en sert insanların bile kalbinin yumuşamasına neden oluyor.

Şanlı, izlediği yolu kendisi şöyle anlatıyor:

"İnsanlara affetmenin büyüklüğünü göstermeye çalışıyorum. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de affetmenin ne kadar önemli olduğunu ve intikam peşinde koşarak neler kaybettiklerini anlatıyorum. Dünyanın bütün devletlerinde bile bir kişiyi öldüren affedilmeyip ceza alıyor. Ancak bölgemizde yaşayan vatandaşlar insanlık namına kanlılarını affedebiliyor."

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 16:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?