3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

12 Eylül mağdurlarına tazminat

Diyarbakır'da 12 Eylül 2006 akşamı saat 21.15'de meydana gelen bombalı saldırıda mağdur olanların Diyarbakır Valiliği'ne 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun çerçevesindeki başvuruları sonuçlandı.

Diyarbakır Valiliği'ne tazminat başvurusunda bulunan ve olayda 3 çocuğunu kaybeden, ayağı kesilen Maide Çetinkaya'ya 5 bin 920 YTL tazminat ödenirken, olay sırasında 5 yaşında olan ve 3 kardeşi ile annesini kaybeden, ayağı kesilen Barış Demir'e ise bin 315 YTL tazminat verildi.

Diyarbakır'ın Bağlar semtindeki Koşuyolu Caddesi üzerinde 12 Eylül 2006 akşamı saat 21.15'de meydana patlamada zarar gören vatandaşlara ödenecek tazminatlar konusunda Diyarbakır Valiliği'nden açıklama yapıldı. Bombalı saldırı sonucunda Abdullah(6 aylık), Nazlı(4) ve Nazar Çetinkaya(2) adlı kardeşler; Şilan(6 aylık), Zilan(8), Evin(10), Mizgin Demir(12) adlı kardeşler ile anneleri Faide Demir; Hasan Marangoz(14) ve Rojhilat Aslan(28) adlı vatandaşlar hayatlarını kaybetmişlerdi.

Aynı bombalı saldırı sonucunda 5 yaşındaki Barış Demir, Maide Çetinkaya ve Ali Haydar Kaplan'ın, ağır yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede ayakları kesilmişti. Saldırı da Emine Yetişecek ise sol elini kaybetmişti. Onlarca kişinin yaralandığı olayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'na açılan tazminat davası sürerken, Diyarbakır Valiliği tazminat kararını aldı.

Patlamada 3 çocuğunu kaybeden ve ayağı kesilen Maide Çetinkaya; 3 kardeşi ile annesini kaybeden ve bir ayağı kesilen, psikolojik travmayı üzerinden atamayan 5 yaşındaki Barış Demir ile bir kolunu kaybeden teyzesi Emine Yetişecek ve patlamada yaralanan Erkan Biç'in yaptığı başvurular sonuçlandı.

Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk'ün başkanlığını yürüttüğü komisyon karara vardı. Valilik, Maide Çetinkaya için olay sonrası sakat kalması nedeniyle 5 bin 920 YTL tazminata hükmederken, kız kardeşi Emine Yetişecek'e de yaralanma nedeniyle 6 bin 577 YTL tazminat verilmesini kararlaştırdı. Valilik olayda yaralanan Erkan Biç'e ise 98 YTL tazminat verilmesini kararlaştırdı. Valilik, patlamada annesini ve 3 kardeşini kaybeden, günlerce komada kaldıktan sonra ayağı kesilen Barış Demir'e ise bin 315 YTL tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'nda meydana gelen patlamada 10 kişi hayatını kaybederken on kişi de ağır yaralanmıştı. Olayda hayatını kaybeden 10 vatandaş ile yaralananlar için İçişleri Bakanlığı aleyhine, "İdarenin sorumluluğu vardır" ilkesi gereğince yapılan ve 350 bin YTL ile 700 bin YTL arasında değişen miktarlarda tazminat taleplerini içeren başvurular ise Bakanlık tarafından reddedilmişti.

12 EYLÜL HEYKELİ DİKİLDİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Koşuyolu Parkı'nda meydana gelen ve aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayını kınamak için saldırının gerçekleştirildiği yere heykel dikti. 180 bin YTL'ye mal olan ve 3 parçadan oluşan heykelde ölenlerin kimlik ve suretlerinin yanı sıra barış güvercinleri ile bomba figürleri yer alıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in talimatıyla heykeltıraş Fırat Erdoğan ve Genco Cebe tarafından 3 parça halinde yapılan 8 metre yükseklikteki heykel patlamanın meydana geldiği yere dikildi. Heykelin üzerinde hain saldırıda hayatını kaybedenlerin kimlikleri ve suretlerinin yanı sıra barış güvercinleri ile bomba figürlerine yer veriliyor. Onlarca heykeltıraş projesi içerisinde sivil toplum örgütleri tarafından seçilen heykel 1 yıl gibi uzun bir sürede tamamlandı.

Faili meçhul cinayetler anısına 180 bin YTL'ye yaptırılan heykele '12 Eylül' ismi verildi. Heykelin dikildiği Koşuyolu Parkı'na vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Alçıdan yapılan anıtta, ölenlerin suretleri ön plana çıkarılırken, alüminyum ile yapılan 8 metrelik heykelde, hayatını kaybeden çocukların ruhlarının göğe yükselişi yansıtılıyor. 12 Eylül 2006 tarihinde akşam saatlerinde meydana gelen patlamada; Faide Demir, Şilan Demir, Evin Dilah Demir, Mızgin Demir, Zilan Demir, Nazar Çetinkaya, Nazlı Çetinkaya, Abdullah Çetinkaya, Hasan Marangoz ve Rojhilat Aslan hayatını kaybetmişti.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 15:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?