3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

250 derecede erimeyen dondurma

Ramazan ayının bu yıl yaz aylarına denk gelmesi işletmecileri farklı serin tatlar aramaya yöneltti.

Çöl sıcaklığının etkisinin halen sürdüğü Diyarbakır'da 250 derece kızgın yağda dondurma kızartılarak yeniyor.

Yöredeki vatandaşların iftardan sonra güllaç ve kadayıf gibi fazla şekerli tatlılar yerine serin, kızartılmış dondurma tüketmesi dikkat çekiyor.

Türkiye'nin doğu bölgesinde hava sıcaklığının halen 40 derece seviyelerinde olması ve Ramazan ayının bu yıl hemen hemen yaz mevsimine denk gelmesi restoran sahiplerini farklı serin tatlar aramaya yöneltti. Gurme Restoran'ın sahibi Selma Sevinç, iftarını açmak için lokantasına gelen müşterilere 250 derece yağda kızartılmış dondurma satıyor. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle talebin ikiye katlandığını belirten Sevinç, müşterilerinin kızarmış dondurmayı duyduklarında çok şaşırdığını, tattıklarında ise, bayıldıklarını söyledi. Dondurmanın kızgın yağda nasıl erimediğini ve kullandığı sosu sır gibi saklayan başarılı işletmeci Selma Sevinç, kızartılmış dondurmanın patentini almak için önümüzdeki günlerde Türk Patent Enstitüsü'ne başvuracaklarını belirtti. Dondurmaya yeni bir lezzet kazandırdıkları için vatandaşların kendilerini kutladığını ifade eden Sevinç, "Kızartılmış dondurma bölgede sevilerek tüketiliyor. Ramazan ayının gelmesi ile talep arttı. İftardan sonra müşterilerimiz artık güllaç ve kadayıf yerine yağda kızartılmış dondurma tercih ediyor. Ben dondurmayı Hindistan cevizi ve özel bir sosla bulandırıp 10 dakika derin dondurucuda bekletiyorum. Daha sonra 250 derecelik yağda kızartıp müşterilere servis ediyoruz. Dondurma çabuk eridiği için kısa sürede tüketilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Özel hazırlamış olduğu kızartılmış dondurmanın porsiyonunu 5 YTL gibi uygun bir fiyattan satan Gurme Restorant işletmecisi Selma Sevinç, Diyarbakırlılara 4 mevsim boyunca dondurma servis ediyor.

İLK KEZ KIZARTILMIŞ DONDURMA YİYEN YÖRE HALKI ŞAŞKIN

Menüde yağda kızartılmış dondurma gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemezken bir kez lezzetini tadanlar bir daha vazgeçemiyor. Öyle ki kızartılmış dondurma yemek için Batman, Mardin ve diğer çevre il ve ilçelerden Diyarbakır'a gelenler var. Ailesi ile birlikte iftarını açan Mehmet Emin Aslan, "Kızartılmış dondurmayı ilk kez yedim, tadı ve oluşumundan çok etkilendim. Hindistan cevizi ayrı bir lezzet katmış bundan böyle sürekli yiyeceğim" diye konuşurken Fariye Aslan ise, "İftarımı burada açtım.

Kızartılmış dondurma gördüm meraktan istedim. 250 derece yağda kızartılan dondurmayı ilk burada duydum. Çok şaşırdım çok lezzetliydi herkese tavsiye ediyorum" dedi.

Kızartılmış dondurmanın hayatında özel bir yer edindiğini belirten Hatice Selvi isimli genç kız ise "İftardan sonra genelde tatlı yerim ancak bundan böyle dondurmayı sıcak tatlı niyetine yiyiyorum. Hem lezzetli hem serinletici çok farklı bir haz veriyor. Umarım kızartılmış dondurma burma kadayıf ve karpuz gibi ünlü olur" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 14:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?