3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

40 derecede bayıltan sınav

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nde açılan 210 kişilik kontenjan için yapılan sınava bin 498 kişi başvurunca sınav adeta maratona dönüştü. Yetenek sınavına katılan öğrencilerin bir kısmı 40 derecelik sıcak nedeniyle fenalaştı. Aşırı sıcakların etkisiyle baygınlık geçiren 2 öğrenci tedavi altına alındı. Bazı öğrenci velileri ise çocuklarıyla birlikte koşarak destek verdi.

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) istedikleri bölümlere yerleşemeyen öğrenciler bu kez yeteneklerini sergiledi. Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü'nün voleybol, futbol, basketbol, atletizm ve hentbol branşlarında açılan 210 kişilik kontenjan için bu yıl görülmemiş yoğunlukta başvuru gerçekleşti.

Bin 498 öğrenci 210 kişilik kontenjanda yer almak için canlarını dişlerine takarak ter döktü. Aylar önce özel spor akademi merkezlerinde zorlu sınav için hazırlanan öğrenciler, 3 bin ve 5 bin metre koşularında oldukça zorlandı. Üniversitenin futbol sahasında yapılan sınava çok sayıda öğrenci ve velileri katıldı. Tribünlerde çocuklarını destekleyen veliler ilginç görüntüler oluştururken, birinci aşamayı başarıyla geçen öğrenciler sınavın en zor bölümü olan koşuda performanslarını sergiledi.

Önceki yıllarda kız adayların 3 bin metre koşuda zorlanması nedeniyle kız aday sayısını az olması dikkat çekti. 2 kız aday 3 bin metre koşuyu başarıyla tamamlarken 5 bin metre koşan erkek öğrenciler oldukça zorlandı. Öğrencilerin yarışta pes etmemesi için aileler ellerinden gelen bütün çabayı gösterdi. Bazı velilerin çocuklarını motive etmek için onlarla koşarak destek vermesi dikkat çekti. Ancak yarışmalara Diyarbakır'ın 40 derecelik aşırı sıcağı da eklenince öğrencilerin bir kısmı fenalık geçirdi.

Koşuyu önde tamamlayan öğrenciler büyük sevinç yaşarken, gerilerde kalan ve yarışı tamamlamak için büyük gayret gösteren adayların büyük bölümü finiş çizgisinde baygınlık geçirdi. Fenalaşan öğrencilere hazırda bekleyen sağlık ekipleri müdahale etti. 2 öğrenci ise ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bu arada, kötü koşan ve kazanma şansını kaybeden adayların üzgün oldukları görüldü.

TORPİL İDDİALARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN SINAV KAMERAYA KAYDEDİLDİ
Her yıl kopya ve torpil yapıldığı iddiaları nedeniyle büyük tartışmalara neden olan Dicle Üniversitesi'nin yetenek sınavları, bu tür iddiaların önüne geçmek için 4 yıldır tüm aşamaları kameralara kaydedilerek gerçekleştiriliyor. Hakem kararlarına itiraz eden öğrencilere kamera görüntüleri izlettiriliyor. Bazı öğrenciler, ÖSS ve sınav sistemini eleştirdi.

AT YARIŞI GİBİ BİZİ KOŞTURUYORLAR
Önceki yıllara göre başvuru sayısının yüzde 300 artış olduğu Beden Eğitimi Bölümü yetenek sınavına katılım fazla olunca adaylar arasında büyük çekişme yaşandı. Adaylar ÖSS'den sonra birbirleri ile yarıştı. 5 yıldan bu yana sınava hazırlanmasına rağmen yerleşemeyen Selahattin Bayar isimli 25 yaşındaki genç, "Yetenekliyim ancak ÖSS'de çok düşük puan aldığım için yerleşemiyorum. Sınav sisteminin değiştirilmesini istiyorum. Pes etmeyeceğim ne olursa olsun, çok sevdiğim bu bölümü kazanacağım" dedi.

Başvuru sayısının fazla olmasına tepki gösteren Ömer Süzen ise, "Bu zorlu sınava son 2 aydır aralıksız hazırlanıyorum. ÖSS puanının bu sınavda yüzde 60 etkili olması ve yetenek sınavlarının kameralar tarafından kayıt altına alınmasından ötürü torpil olacağını düşünmüyorum. Umarım yeni Rektör, sınav sisteminde değişiklik yapar'' diye konuştu.

Hasret Pervane isimli genç kız da, "Ben hentbolden girdim. 13 puan aldım. Sınav sistemine karşıyım; at yarışları gibi bizi koşturuyorlar" ifadelerini kullandı.
Bir hafta sürecek olan yetenek sınavına başvuran bin 498 öğrenciden sadece 210'u gülecek diğerlerinin hayali ise bir başka bahara ertelenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 12:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?