3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

40 yıl hapisin gerekçeli kararı açıklandı

Diyarbakır'da bir ilköğretim öğrencisinden bıçak tehdidiyle 10 kez toplam 39 YTL haraç alan 'Mimi' lakaplı Ümit Erzin'e verilen toplam 120 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Ümit Erzin'e verilen ceza toplam 40 yıla indirilmişti.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında, bayan kuaför çırağı olan sanık Ümit Erzin'in okuduğu ilköğretim okulundan atıldığı belirtildi. 'Mimi' lakaplı Ümit Erzin'in daha önce de gasp ve hırsızlık suçlarından yargılandığının belirtildiği gerekçeli kararda şöyle denildi:

"Sanığın başkalarının malını çalma ve gasp etme eylemini alışkanlık ve geçim vasıtası haline getirdiği belirlenmiştir. Mağdure D.A.'nın Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İlköğretim Okulu 5. sınıfta okumaya başladığı, okulların eğitim yılına başladığı günlerde sanık Ümit Erzin'in, mağdureyi okulun kapısında görerek 'Seni baban çağırıyor' diyerek okulun arka tarafına götürdüğü anlaşılmış. Olay esnasında sanık Ümit Gümüş'ün arkadaşı olan diğer sanık Ümit Erzin'e mahallede lakabı olan 'Mimi' diye hitap ettiği veokulun arkasında gündüz vakti bıçakla tehdit ederek mağdurenin ilk olarak 1 YTL parasını yağmaladıkları ve 'Yarın daha fazla para getir' diyerek yanından ayrıldıkları anlaşılmıştır. Sanıkların mağdureyi 10 kez toplam 39 YTL gasp ettikleri tespit edilmiş, D.A.'nın bu süre içerisinde evden para çalmaya başlaması üzerine baba Zülküf A. mağdureyi dinlemiş ve polis karakoluna giderek sanıklar hakkında şikayette bulunmuştur. Şikayet üzerine okul çevresinde sivil polis olarak çalışan polis memurunun o çevrede 'Mimi' lakaplı sanık Ümit Erzin'in dolaştığını ve birçok suçtan arandığını daha önceden bildiği belirlenmiş ve sanık, polisler tarafından yakalanmıştır. Mağdure D.A. mahkemede, daha henüz teşhis yaptırılmadan sanık Ümit Gümüş'ü görür görmez kendisini yağmalayan sanık Ümit Erzin ile birlikte hareket eden şahıs olarak hemen teşhis etmiş, canlı teşhis sırasında da yine teşhiste bulunmuş, akabinde korkudan fenalaşarak baygınlık geçirmişti."


Ümit Erzin, suçlamayı inkar ederek kendisinin 'Mimi' lakabını kullanmağını mağdureyi de tanımadığını, suçsuz olduğunu savunmuştu. Polisler tarafından da sanık Ümit Erzin'in 'Mimi' lakabını kullandığının belirlendiğinin vurgulandığı gerekçeli kararda, "Polisin yaptığı sıkı araştırmalarla 'Mimi' lakabı üzerinde yapılan kontrollerle sanık Ümit Erzin'e ulaşılmış olması, sanığın geçmişteki hali suç işlemeye meyyal kişiliği, hırsızlık ve yağma suçlarını mesken etmiş olması, sanığı daha önceden tanımayan, suç isnat ettirmesini gerektirecek bir sebep de bulunmayan henüz 9 yaşındaki küçük mağdurenin samimi beyanları ve tüm dosya kapsamı dikkate alınarak, sanığın kendisini cezadan kurtarmaya yönelik mesnetsiz savunmalarına itibar edilmemiştir" ifadeleri kullanıldı.

CEZA 120 YILDAN 40 YILA İNDİRİLDİ
Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında sanık Ümit Erzin'in birden fazla kişiyle birlikte silahla 10 kez 39 YTL yağmalamak suçunu işlediğinin, suçun işleniş şeklinin, sanığın kastı ve suç işlemeye meyyal kişiliğinin, geçmişteki halinin, sabıkalı oluşunun; suçu, 9 yaşında olan küçücük savunmasız mağdureye karşı işlemiş olmasının dikkate aldığını belirterek Türk Ceza Kanunu'nun 149/1-a-c maddesi uyarınca 10 kez 12 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.
Yağmalanan paranın az oluşu ve sanığın yargılama sırasında mağdureye zararı iade etmesinin göz önünde bulundurulduğunun belirtildiği gerekçeli kararda ceza 4 yıla indirilerek sanığın toplam 40 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 13:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?