3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

5 yetimin yürek burkan dramı

Diyarbakır'daki yoksulluk tablosu ürpertiyor. 30 bin insanın acil gıda ihtiyacı duyduğu kentin varoşlarında yaşanan fakirlik yürekleri parçalıyor. Yıllar önce eşini ve büyük oğlunu kaybettikten sonra 5 yetimi ile tek gözlü bir odada yaşamak zorunda kalan Hanım Demir(48) çocuklarını doyurmak için çöplerde ekmek topluyor.


Sıcak ekmeğin günlerce pişirilmediği evde etin tadını unutan çocuklar, aç yatarken, sabun olmadığı için yıkanamayan çocuklar bitlendi. Ailenin başarılı çocuğu Roda Demir'in, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen okulunu takdirname ile bitirmesi gelecek için yoksul aileyi umutlandırıyor. Türkiye'nin en yoksul 20 il sıralamasında bulunan Diyarbakır'da yoksulluk haritası çıkarmak için Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Dicle Üniversitesi desteği ile 5 bin 706 hane ve 36 bin kişi üzerinde yapılan sosyal araştırmada 30 bin insanın acil temel gıda ihtiyacı duyduğu tespit edilirken, bu çarpıcı tabloyu belki de en iyi Demir ailesi anlatıyor.


Batmanlı Demir ailesinin hayatı 11 yıl önce değişti. Bakkal dükkanının önünde oturan ailenin reisi Mehmet Demir, sokak ortasında çıkan çatışmada kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülünce eşini kaybeden Hanım Demir 3 yetim çocuğu ve yaşlı annesini alarak Diyarbakır Melik Ahmet semti Ziya Gökalp Mahallesi'ndeki varoşlara yerleşti. 4 farklı ailenin yaşadığı avlulu evin tek gözlü odasında yaşamaya başlayan çaresiz kadın ikinci acıyı ise en büyük oğlu kalp krizi sonucu hayatını kaybedince yaşadı.


Gelini, yetim kalan çocuklara sahip çıkmayınca acılı kadın 2 torununa da bakmak zorunda kaldı. 5 yetim ve yaşlı annesine bakmak için çalmadık kapı bırakmayan Hanım Demir'e Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) sahip çıktı. Hanım Demir Vakfın her ay verdiği 10 kilogram un, 5 kilogram şeker, 5 kilogram pirinç, yağ ve çayın bazen ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtiyor. Yaşlı kadın lokantalardan artan atık yemekleri ve çöplerde topladığı ezik domates ya da ekmekleri toplayarak evinin yolunu tutuyor.

KURU EKMEĞİ PAYLAŞAN YETİM KARDEŞLER ANNELERİNDEN KOPMAK İSTEMİYOR
Hanım Demir, dışarıda topladığı kuru ekmeği ve komşuların vermiş olduğu bir tas ayran çorbasını çocuklarına eşit bir şekilde dağıtıyor. Yemek az olduğu için çocuklar kaşık kullanmıyor. Kuru ekmekleri zorla dişleri ile parçalayan yetim çocuklar küçük kırıntıları ayrana batırarak yiyor. Anneleri ve babaanneleri ile büyük yoksulluk çeken 5 çocuğun yetiştirme yurduna verilmek istendiği, ancak çocukların, "Açlığa dayanırız, annesiz dayanamayız" diyerek teklifi reddettikleri öğrenildi.
Ailenin 11 yaşındaki zeki çocuğu Roda Demir, "Bizi yetiştirme yurduna atmak istediler ama, biz annemizden kopmak istemedik. Aç kalırız ama annesiz dayanamıyız. Kendisini bizim için feda eden, her gün yaşanan acılar için ağlayan annemizi bırakıp bir yere gitmeyiz" diye konuştu.

ÇOCUKLAR BİTLENDİ
Yetimlerini iyi şartlarda büyütememenin sıkıntısını yaşayan Hanım Demir, kabaran bakkal borçları yüzünden veresiye alışveriş bile yapamıyor. Evde sıcak yemek pişiremediğini ifade eden yaşlı kadın geçmişte verilen yardım sözlerinin ise unutulduğunu söylüyor.


"Çocuklarım açtır" diye haykıran Hanım Demir, "Sahipsiziz, kimsemiz yok. Gıda yok diye çocuklarıma sadece 10 günde bir sıcak yemek pişiriyorum. Çöplerden ekmek topluyorum. Evlatlarım birçok kez aç yatıyor. Benim durumumu bilen bazı komşular arada, bir tas yemek getiriyorlar. Çocuklarım etin tadının nasıl olduğunu unuttu. Mahallede kurban kesilince o gün bizim en mutlu günümüz oluyor. Çünkü çocuklarım et yiyor. Yaşadığım onca sıkıntıya rağmen çocuklarımı okutuyorum. Belki harçlık veremiyorum ama aç kalmamaları için çöp çöp gezip yiyecek bir şeyler buluyorum" dedi.


Kendisi başta olmak üzere çocuklarının hasta olduğunu ifade eden çaresiz kadın, "Çocuklarım televizyonun ne olduğunu bilmiyor. Benim elim kırık bazen acıdan dayanamıyorum. Sabun alacak param olmadığı için çocuklarım bitlendi. Borçlarım her geçen gün birikiyor. Yardımsever tüm insanlardan bana ve yetimlerime yardım etmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

11 YAŞINDAKİ RODA, AÇ GİTTİĞİ OKULDA TAKDİRNAME ALDI
Demir ailesinin en büyük çocuğu olan Roda Demir, yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen okulunu bir gün bile aksatmıyor. Çalışkanlığı ve örnek davranışı nedeniyle 2 dönemde öğretmenleri tarafından takdirname ile ödüllendirilen 11 yaşındaki kız, büyüyünce doktor olmak istiyor. Yaşadığı durumu cehenneme benzeten Roda Demir, "Bizim yaşadığımız sıkıntıları hiç kimse yaşamıyor. Babam yok. Ağabeyim vardı, kalp krizinden öldü. Annem var o da hasta. Bizi doyurmak için gidip çöplerden ekmek topluyor. Okula gittiğimizde aç parasız gidiyoruz. Açlıktan sanki ölecek gibi oluyoruz bazen. Şu anda yaşadığımız hayat değil, adeta cehennem. Evde bir şey olmadığı için sıcak yemeği unutuyoruz bazen. Sıcak yemek oldu mu yiyoruz, aksi takdirde aç yatıp kalkıyoruz. Kahvaltıda kuru ekmek bazen de yoğurt oluyor yanında" dedi.


Diyarbakır varoşlarında çaresizce bir hayat sürdüren Demir ailesinin fertleri yetkililerden ve hayırsever vatandaşlardan gelecek yardımları dört gözle ve umutla bekliyor.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 19:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHTAP AKÇA IP: 85.104.238.xxx Tarih : 7.07.2008 14:20:35

arkadaşlar ben diyarbakırlıyım ama bu tür haberleri duymak bizi çok üzüyor bana bu ailenin açık adresini verebilirmisini? duyarlılığınız için teşekkür ederim