3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

6 profesör rektörlük için yarışıyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi rektörlük seçimleri için 6 profesörün ismi geçiyor.

Haziran ayında yapılacak olan seçimler öncesi adaylıklarını bir bir açıklayan öğretim üyelerinin ilginç vaatleri siyasetçileri bile geride bırakırken, mevcut üniversite yönetimi ve hükümete yakın olan rektör adayları arasında büyük çekişmeye yaşanıyor.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç'un 4 yıllık görev süresinin bitecek olması nedeniyle Haziran ayında yapılacak olan rektörlük seçimleri için sürpriz adaylar var. Rektörlük için adaylığını ilk açıklayan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Fazıl Erdem'in ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı da seçimlerde aday olduğunu açıkladı.

22 Temmuz genel seçimlerinde AK Parti Diyarbakır Milletvekili adayı olan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jale Saraç ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Işık da adaylık için isimleri geçenler arasında. 2 dönemden bu yana rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Fikri Canoruç'un aday olması mümkün olmadığı için aynı üniversitede öğretim üyesi olan eşi Prof. Dr. Naime Canoruç'u aday göstereceği öğrenildi. AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen rektör adayları ve mevcut üniversite yönetimi arasındaki seçim hazırlıkları büyük çekişmelere sahne olurken hükümete yakın isimlerin tek aday üzerinde birleşeceği konuşuluyor.

REKTÖR ADAYLARININ VAATLERİ SİYASETÇİLERİ GERİDE BIRAKTI

Rektörlük için adaylığını ilk açıklayan Prof. Dr. Hüsnü Fazıl Erdem, üniversitelerde başörtüsü yasağına karşı olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın talebi doğrultusunda 'Sivil anayasa' hazırlayan 6 kişilik komisyonun üyeleri arasında yer alan Prof. Dr. Erdem, "Herkesi kucaklayan bir üniversite için adayım. Kent ile üniversite arasında olmayan köprüyü kurmak için adaylığımı açıkladım. Üniversitede gruplaşmaların ve kamplaşmaların önüne geçmek ve barış tesis etmek için bu göreve talibim'' dedi.

Rektör adaylarından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, üniversiteyi yöneten kişilerin tutum ve davranışları nedeniyle üniversitenin geriye gittiğini savunarak, "Tıp Fakültesi Hastanesi hizmet kalitesi düştüğü için özel sağlık merkezleri ile yarışamaz duruma gelmiştir. Hizmet kalitesini yükseltmek için rektörlüğe adayım" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜNÜN ÇEVRESİNE DUVAR ÖRECEK

Rektörlüğün en ciddi adaylarından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Satıcı, kazanması halinde akademik ve demokratik bir üniversite ortamı oluşturacağını söyledi. Araştırma görevlilerinin merkezi tek bir sınavla üniversiteye girmelerini sağlayacağını vaat eden Satıcı, "Bizim tek ölçümüz insan olacaktır. Kişilerin coğrafyası, dini, mezhebi, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkese eşit gözle bakacağız" dedi.

İlçelerdeki meslek yüksek okullarını kapatıp, üniversitede kapanan bölümleri tekrar açacağını ifade eden Prof. Dr. Ömer Satıcı, "Üniversite'nin güvenliği için kampüs alanının tümünü 1.5 metre yüksekliğinde hat duvarı öreceğim. Başı boş hayvanların üniversite kampüsüne girmesini önleyeceğim. Tıp Fakültesi ve üniversite yol girişini ayıracağım" şeklinde vaatlerde bulundu.

Türkiye'de ilk kurulan üniversitelerin başından gelen Dicle Üniversitesi'ndeki fakültelerde 13 bin öğrenci eğitim görüyor.

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 12:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?