3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ağaç soyarak para kazanıyorlar

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Direkçiler Sitesi’nde yaklaşık 150 kişi kavak ağaçlarını soyarak kazandıkları parayla geçimini sağlıyor.

Yaklaşık 80 esnafın bulunduğu Direkçiler Sitesi’nde yaşları en küçüğü 10, en büyüğü 70 yaşında olan yaklaşık 150 sabahın erken saatlerinde başladıkları kavak ağacı soyma işini akşam saatlerine kadar sürdürüyor. Kavak ağaçlarının kabuklarını soyarak geçimini sağlayanların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor.

Direkçiler Sitesi esnafından Derviş Yalçınkaya, inşaat sektörü için üretilen kavak ağacı soyma işinde çocuklar, gençler ve yaşlıların çalıştığını belirterek, yaklaşık 150 kişinin bu işten geçimini sağladığını söyledi.

Erzincan, Erzurum, Bayburt, Malatya, Iğdır, Gümüşhane ve Sivas’tan getirilen kavak ağacı kabuklarının soyularak işlemeye hazır hale getirildiğini ifade eden Yalçınkaya, ağaçların, inşaat sektöründe kalıp işinde ve köylerde ahır yapımında kullanıldığını belirtti.



"Direkçiler Sitesi iki fabrika değerinde"



Soyulan kavak ağaçları için en çok talebin Batman, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’ın ilçelerinden geldiğini ifade eden Yalçınkaya, bir sene öncesine kadar Irak ve Suriye’ye de ihraç ettikleri soyulmuş ağaçların için en çok iç piyasadan talep gördüğünü söyledi.

Ağaç soyma işinin nisan ayında başlayıp aralık ayına kadar sürdüğünü ifade eden Yalçınkaya, şöyle dedi:

"Bir kişi günde yaklaşık 100-150 ağaç soyabiliyor. Bir yetişkin bu işten günde 40-50 YTL kazanıyor. Çocuklar ise günde 10 ile 20 YTL kazanıyor. Çalışanlar ne kadar çok ağaç soyarsa o kadar fazla para kazanıyor. Diyarbakır’da işsizlik yoğun. Günde 150-200 kişinin çalıştığı Direkçiler Sitesi iki fabrika değerinde istihdam yaratıyor."

Okul masraflarını karşılamak için ağaç soyma işinde çalışan ilköğretim 8. sınıf öğrencisi İsmail Sakallı, 4 yıldır çalıştığı ağaç soyma işinden günde ortalama 10 YTL para kazandığını belirterek, okula gittiği zamanlarda da hafta sonları çalıştığını söyledi.

İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi Cemal Sakallı da, 5 yıldır yaz tatillerinde Direkçiler Sitesi’nde çalıştığını belirterek, günlük 5-10 YTL’lik kazancı ile hem ailesine destek olduğunu hem de okul masraflarını karşıladığını belirtti.

Kavak ağacı soyanlar arasında 70 yaşında olmasına rağmen çalışan Mehmet Ayak da bulunuyor. Ayak, 30 yıldır direkçiler sitesinde çalışarak 12 çocuğunun geçimini sağladığını söyledi.

Günde yaklaşık 250 ağaç soyduğunu ifade eden Ayak, 14 saat çalışarak 50 ile 60 YTL arasında para kazandığını ve bu kazancı ile 6 çocuğunu okutmaya çalıştığını belirtti.

AA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 10:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?