3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ahmet Türk Diyarbakır'da konuştu

Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada çöp siyasetini sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bıraktığını ve Diyarbakır'ın Türkiye'nin en temiz şehri olduğunu söyledi.

Konuşmasında bölücü başı Abdullah Öcalan'a sık sık 'sayın' diye hitap een Genel Başkanı Türk, Türkiye'nin mozayiğinin bölündüğünü söyledi.

Büyükşehir belediyesi Konukevi önünde basın mensuplarına yaşanan gelişmelerle ilgili açıklama yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bugüne en temel sorunun Kürt sorunu olduğunu ifade ederek, "1924 Anayasası ile resmileştirdiği tek ulus-devlet anlayışı ve bunun üzerine oturttuğu asimilasyon politikaları sorunu derinleştirdi, çözümsüz kıldı. 1980 askeri darbesi hem Kürt halkı için hem de bir bütün Türkiye için eşi benzeri görülmemiş siyasi sosyal ve kültürel soykırıma neden oldu. PKK bu darbeye hazırlık ve soykırım ortamında doğdu büyüdü. Geçtiğimiz özellikle son 10 yıl içerisinde çok önemli gelişmeler yaşandı. İdam cezası, OHAL, 301. madde kalktı. Yani Türkiye'de artık demakrotikleşme umudu arttı, ancak Kürt sorunu çözümü konusundaki iradesizlik hiç bir zaman değişmedi. Sıra Kürtlere gelince demokrasi rafları rafa kalktı. Yine imha, inkar, baskı, şiddet politikikaları ve bunun sonunuda olan savaş devam etti. Bugün ise tam bir kaos ortamı yaşanmaktadır" dedi.

"TÜRKİYE MOZAYİĞİ BÖLÜNÜYOR"

DTP olarak yaşam ile birlikte çözüm için yola çıktıklarını ifade eden DTP Genel Başkanı Türk, "Birlikte yaşam, eşitlik, özgürlük söylemimiz terörize edilmeye, bölücük olarak gösterilmeye çalışıldı. Kürtlerin bu konudaki bütün ısrarına, irade beyanına rağmen ortak yaşam olanakları ve demakratik siyasi yapma koşulları ortadan kaldırılıyor. Türkiye mozayiği bölünme noktasına götürülüyor" dedi.

"TOPLANMA NEDENİMİZ ABDULLAH ÖCALAN'A UYGULANAN ŞİDDETTİR"

DTP'li Türk, toplanmalarının nedeninin Abdullah Öcalan'a uygulanan fiziki şiddet olduğunu ifade ederek, "Bugün bizleri buraya toplayan neden PKK lideri Sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan fiziksel şiddettir. Ne yapmak istendiğini sorguluyoruz. 2006 yılında zehirlenerek yavaş yavaş öldürülmek istendiği ortaya çıktı. Bunun tehlikeli bir oyun olduğu yönünde defalarca çağrılarımız oldu. Abdullah Öcalan'a dönük geliştirilen her türlü politilkaların Kürt halkına yönelik olduğunu oradaki en ufak onur kırıcı irade kırıcı uygulamanın Kürtlerin onur ve iradelerini kırmaya yönelik olduğunu hepimiz biliyor ve görüyoruz. Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik bu uygulama gayri insani, gayri ahlaki ve gayri hukukidir" dedi.

"KÜRTLER İKİ GÜNDÜR SOKAKLARDA TEPKİLERİNİ GÖSTERİYORLAR"

Kürtlerin iki günden beri sokaklarda tepkilerini gösterdiklerini belirten DTP'li Ahmet Türk, "Taleplerini sloganlarla dövizlerle yürüyüşlerle ifade ediyorlar. Bu gösterilere tahammülsüz yaklaşıldı. Silahla, panzerle karşılık verildi. Onlarca insanımız yaralandı. Doğubeyazıt'ta Ahmet Özhan adlı vatandaşımız öldü. 20 Ekim 2008 tarihinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı çoğrafyada tüm Kürtler ayaktaydı. Buradan herkesi dikkatli olmaya ve böylesi tehlikeli oyunlardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Kürtler 80 yıllık uygulamalar nedeniyle bugün PKK lideri Abdullah Öcalan'a ilişkin yapılan açıklamalara güvenmiyor. Bizler de bu açıklamaları samimi bulmuyoruz. Çözüm için öncelikle şiddet politikalardan siyasi litarütüre hakim olan şiddet dilinden vazgeçilmelidir" dedi.

"İMRALI'YA İÇİNDE DTP'NİNDE BULUNDUĞU BİR HEYET GÖNDERİLMELİ"

DTP Genel Başkanı açıklamalarında İmralı'ya içinde DTP'nin de bulunduğu bir heyetin gönderilmesi gerektiğini belirterek, "İmralı cezaevine bir an önce DTP'nin de dahil olduğu bir heyet gönderilmeli. İmralı Cezaevi sistemi ve uygulanan tecrite son verilmelidir. Sosyal ve siyasi yaşama dair olabileceği bir ortam yaratılmalı ve onur kırıcı davranışlardan vazgeçilmelidir" dedi.

Açıklamanın ardından bir gazetecinin 'Başbakan'ın çöplerle karşılanması doğru mu?' sorusuna da DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Çöp siyasetini sayın Başbakan'a bırakıyoruz. Diyarbakır Türkiye'nin en temiz şehridir. O gün bir protestoydu" dedi.

Bir gazetecinin, 'AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dergir Mir Mehmet Fırat'la yapılan görüşmede siyasetten söz ettiniz mi?' sorusuna Türk, "Ben Sayın Dengir Mir Mehmet Fırat'ı yeni tanımıyorum. Yıllardır onu tanıyorum. Sayın Fırat ile yemek yedik. Bu yaklaşımın çok tehlikeli olduğunu ifade ettim. Siyasetten söz ettik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 14:46:40
Güncelleme :21 Ekim 2008 Salı 16:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BAGER IP: 88.247.65.xxx Tarih : 21.10.2008 15:48:41

DİYARBAKIRIN PROTESTO GÜNKÜ SOKAKLARIN NASIL TEMİZ OLMADIĞI KADAR SİZİN YÜREYİNİZDE ÖYLE TEMİZ DEĞİL SİZİN SADECE KÜRTLER ÜSTÜNDE YÜRÜTÜĞÜNÜZ KİRLİ BİR SİYASETTİR KÜRTLERİN BİR YERE GELMESİNİ İSTEMİYORSUNUZ ŞİMDİ PROTESTOLARLA DOĞUNUN MALİ KAYNAKLARINI KESMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORSUNUZ YARIN ALIN SİZE KÜRDİSTANI DESELER BU SEFER BİZ YANLIZ NE YAPARIZ DİYE KABUL EDEMEZSİNİZ