3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ali Müfit Gürtuna Diyarbakır'da

İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 6 milyon seçmenin daha yerel seçimlerde oy kullanacak olmasıyla ilgili olarak, "Hükümet 6 milyon seçmenle ilgili ciddi bir açıklama yapmalıdır, yoksa seçimlere şaibe karışır" dedi.

Turkuaz Hareketi Lideri Ali Müfit Gürtuna, gezi ve incelemelerde bulunmak amacıyla geldiği Diyarbakır'da Gazi Köşkü'nde gazeteciler ile sohbet toplantısı düzenledi.

28 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde 6 milyon yeni seçmenin oy kullanacağını belirten Gürtuna, "Önümüzdeki seçimlerdeki bu kadar seçmen artışı cidden endişe verici bir şey, yani nerden çıktı bu? 16 ay içerisinde 6 milyon insan gibi yeni bir seçmen kitlesi oluştu, nerden çıktı bu? Hükümetin bu noktada ciddi inandırıcı bir açıklama yapması gerekiyor, yoksa önümüzdeki seçimlere şaibe karışır ve bu da Türkiye için şu istikrarsızlık ortamında daha büyük bir istikrarsızlığın işaret fişeği olur'' dedi.

EKONOMİDE ÜRETME, TÜKET SİSTEMİ VAR

Gürtuna, önümüzdeki yerel seçimlerin Türkiye için ciddi bir derlenme ve toparlanma fırsatı olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Her yerde en uygun adaylar etrafında toplanmakta fayda olduğunu ifade eden Gürtuna, şunları söyledi:

''Bugün Türkiye'de yürütülmekte olan cari sistemin ciddi bir şekilde sorgulanması lazım. Ekonomide 'Üretme tüket' sistemi var. Türkiye bir yandan fakirleştiriliyor bir yandan da muazzam bir soygun düzeninin geçerli olduğunu görüyoruz. Bu da birtakım kanunileştirilmiş ortamlarda yapılıyor. Hukuki değil ama, kanuniymiş gibi gösterilen bir ortamda yapılıyor ve bunların ciddi sorgulanması gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin önünde çok fazla vakti kalmadığını düşünüyorum. Bu yapıyı bu süreci taşıyamayan Türkiye bir yerde karaya oturacak. Geçtiğimiz yüz yılda Osmanlı örneği bizim gözümüzün önünde. Bu ülke her kesimi ile çok büyük bedeller ödemiş. Onun için önümüzdeki sürece baktığımız zaman bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Halk doğrular üzerine seçim yapmalı bence, psikolojik yönlendirmeler üzerine değil. Ülkesine sahip çıkmalı ve ülkeye sahip çıkarken de kentine sahip çıkmalı. Bunun başka yolu yok. Bu yerel seçimlerin klasik belediye seçimlerinden öte anlamı olduğunu düşünüyorum ve herkesin de bu noktada iyilerin dayanışmasının ve birbirine sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum.''

TÜRKİYE İYİ YÖNETİLMİYOR

Gürtuna, Türkiye'nin eğitim, sağlık, işsizlik gibi sorunları olduğunu ama, bunların temel nedeninin Türkiye'nin iyi yönetilmemesi olduğunu savundu.

Ülke iyi yönetilmediği için çeşitli alanlarda problem yaşandığını anlatan Gürtuna, ''İyi yönetilse her şey düzgün olur. Ne kadar iyi yönetim o kadar başarılı sonuç, nasıl kötü bir yönetim onun karşılığında başarısız bir sonuç ve sonuçlar başarısız olunca da herkesim hassas olduğu noktalardan sonucu algılıyor. Bu sefer toplumsal problemlere dönüşüyor ve bunun maliyeti artıyor. Onun için iyi yönetilen bir Türkiye'de muazzam bir güç oluşur, onur oluşur, şeref oluşur ve diğer sorunların çözümü hakça daha kolay olur" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'daki tarihi ve turistik mekanları gezecek olan Gürtuna, akşam yerel bir televizyonda katılacağı programın ardından, yarın sabah Mardin'e geçerek bir dizi incelemeler yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 14:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?