3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ana dilde eğitim kavga çıkardı!

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri, Ankara'da temaslarına başladı. Ancak örgütlerin Başbakan Recep Erdoğan'la görüşmeleri tartışmalı geçti. Gerilimin büyümesi üzerine Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu toplantıyı terk etti.

Edinilen bilgilere göre, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, "Paket açıklayacaktınız ne oldu? Hep ekonomik ağırlıklı ifade ediyorsunuz. Sorunun ekonomik değil siyasi yönü de var" dedi.

Başbakanın "Ben sadece ekonomik bakıyorum. Ne varsa söyleyin" yanıtı üzerine tartışma çıktı.

Tanrıkulu, siyasi olarak anadilde eğitim ve anadilde kamu hizmeti alınmasını kastettiği belirtti.

Erdoğan Almanya'yı örnek verdi

Başbakan Erdoğan ise, "Anadilde eğitimin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını" söyledi, Almanya'yı örnek gösterdi.

Baro Başkanı Tanrıkulu, "Almanya'daki Türklerle buradaki Kürtleri karşılaştırmayın" dedi.

"Yalan konuşuyorsun, dürüst değilsin"

Bunun üzerine sinirlenen Başbakan Erdoğan, "Yalan konuşuyorsun dürüst değilsin" diyerek Baro Başkanı'nı suçladı.

Ortamın gerilmesi üzerine Diyarbakır Baro Başkanı Tanrıkulu, "Ben dürüstlüğümü kimseye sınatmam, bana hakaret edemezsiniz" diyerek toplantı salonunu terketti.

Anadilde eğitim rapora girdi

Anadilde eğitim talebi, sivil toplum örgütlerinin Başbakan Erdoğan'a sunduğu raporun içinde de yer aldı. Raporda, ayrıca, "Üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin kurulması ve kamu kurumlarında anadilde hizmet verilmesi" gibi talepler de bulunuyor. Raporda, demokratik bir anayasanın da hazırlanması istenildi.

STK'lar DSP'yi de ziyaret etti

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabul etti.

Sezer, parti genel merkezindeki kabulde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan sorunların ortadan kalkması için toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü söyledi.

Ülke kalkınmasına katkıda bulunmanın önemini vurgulayan Sezer, Kaya başkanlığındaki heyetle bir araya gelmekten ve görüş alışverişinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kaya da bölgenin sorunlarına ilişkin bir rapor hazırladıklarını, raporu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi parti liderlerine sunmak üzere Ankara'ya geldiklerini söyledi.

Kaya, raporda, bölgenin sorunlarının giderilmesi, ekonomik kalkınma ve bölgesel farklılıkların ortadan kalkmasına ilişkin önerilerin yer aldığını bildirdi.

cnnturk
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 18:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?