3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Anayasa Mahkemesi yetkisini aştı'

Hukuki Araştırmalar Derneği( HUDER) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Ahmet Yeşil, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararının hukuki değil siyasi olduğunu açıkladı.


Yazılı bir açıklama yapan HUDER Şube Başkanı Avukat Ahmet Yeşil, 1982 Anayasası'na göre Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünde inceleme yetkisine sahip olduğunu belirterek, "Ancak mahkeme, yetkisini aşarak esas yönünden inceleme yapmış ve meşruluğunun dayanağı olan Anayasa'yı çiğnemiştir" dedi.

İptale ilişkin kararın hukuki değil siyasi olduğunu belirten Yeşil, "Anayasa Mahkemesi son zamanlarda sıkça mahkemeden çok siyasi bir organ, Meclis'in üzerinde ikinci bir meclis ve hatta kurucu iktidar olarak faaliyet göstermektedir. Bu kararla da Anayasa Mahkemesi, mahkeme olma statüsünü yok etmiş kurucu iktidara geçiş yapmıştır" diye konuştu.


Verilen kararla Meclis'in (TBMM) artık anayasa yapma ve değiştirme yetkisinin ortadan kaldırıldığını savunan Avukat Yeşil, bir nevi yargı eliyle Meclis'in tasfiyesinin istendiğini ileri sürdü. Kararı yargı eliyle gerçekleştirilmiş darbe olarak okumanın mümkün olduğunu savunan Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zira, ara rejimlerde varolan belirsizliklerin tümü bu kararla da ortaya çıkmıştır. Ayrıca mahkeme, bu kararıyla eşitliğe tahammülü olmadığını da göstermiştir. Zira iptal edilen düzenleme kanun önünde eşitliği öngörmektedir. Yüksek öğretimde başörtüsü serbestliğine sebep olur endişesiyle mahkemenin kanun önünde eşitliğe tahammül göstermemesi kararın hukuki değil, siyasi olduğunun bir başka göstergesidir. Yargının bağımsızlığından en çok bahsedenlerin, kendi ideolojilerini, statükonun temsilciliği ve bazı derin endişelerin hatırı için, yargı bağımsızlığını hiçe sayarak karar vermeleri adalet anlayışına ve yargıya olan güveni yok etmiştir. Sonuç olarak neticesi ne olursa olsun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), halktan kopuk, ülke gerçeklerinden uzak Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerinin daraltılması ve yeniden düzenlenmesi için acilen anayasa değişikliği yapmalıdır. Aksi takdirde TBMM, tasfiyesine ilişkin kararı onamış sayılacaktır."

..
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 17:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?