3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Artık cübbeli darbeler var'

Yakınlarını Kaybeden Aileler Derneği (YAKAY) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından "Kayıplar ve Türkiye Gerçeği" konulu bir konferans düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi konferans salonunda yapılan konferansa DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, İHD yönetim kurulu üyesi Keziban Yılmaz, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, YAKAY şube başkanı Cemal Bektaş ve kayıp kişilerin aileleri katıldı.


Yapılan konferansta kayıp olan 300 kişinin resimleri asılırken, sinevizyon gösterisinde yakınları kayıp olan kişiler gözyaşlarını tutamadılar. Divan başkanlığını Keziban Yılmaz'ın yaptığı konferansta ilk konuşmayı yapan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, devletin illegal toplantılarda ne istediğine kulak vermiş olsaydı bugün telekulak denen skandalın yaşanmamış olacağını belirterek, "Bu tür toplantılarda insan hakları ve özgürlükler için neler isteyeceğimizin kaydı yapılmıyor. Bu tür toplantılarda acaba bunlar yine ne suç işleyecekler bunun kaydı yapılıyor" dedi.
Akın Birdal konuşmasında, "Daha önce üniformalı darbeler toplumun yasasını ve geleceğini oluştururken, şimdi de cüppeli darbeler ile karşı karşıya bırakılmış bir toplumuz. Böyle bir şey olur mu? Şimdi AK Parti ne yapacağının şaşkınlığı içine düşmüştür" ifadelerini kullandı.


Daha sonra bir konuşma yapan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, siyasi kimliğini bir yana bıraktığını ve bir kayıp yakını olarak konuşmak istediğini ifade ederek, Türkiye'de siyasi cinayetler işlendiğini iddia etti.

Susurluk kazasının devletin bu cinayetlerin ve sorumlularını bulup yargılamasına yönelik çok önemli bir fırsat olduğunu anlatan Buldan, şöyle konuştu: "Ama ne yazık ki, Türkiye Cumhuriyeti devleti susurluk olayını kapatarak sorumluları gizleyerek cinayetleri işleyenleri saklayarak bu olayın üzerini kapatmıştır. Çünkü o dönem susurluk kazasından sonra polis, mafya ve siyasetçi üçgeni ile karşılaştık. O dönem susurluk kazasından sonra bir komisyon kuruldu. Bu komisyona ifade veren bazı sanıklar şu kelimeleri kullandı. Savaş Buldan'ın öldürülmesi devlet açısından çok faydalı bir olaydır."

..
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 16:30:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?