3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bakan Akdağ'ın Diyarbakır ziyareti

Bugün sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yeni yaptırılan hastaneleri gezdikten sonra tüm kamu kurum ve kuruluşlarının mülki amirleri ile toplantı yaptı.

Diyarbakır'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve İl Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile beraber yeni yaptırılan 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin inşaatını ziyaret etti. Hastanelerin inşaatı hakkında bilgi alan Bakan Akdağ, daha sonra Class Otel'de vali, il sağlık müdürü, kaymakamlar, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve doktorlar ile "Sağlıkta Dönüşüm Programı" toplantısı yaptı. Diyarbakır'da havaların sıcak olması nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ceket ve kravatını çıkartırken, mikrofondan da seslenerek isteyenin ceket ve kravatını çıkartabileceğini söyledi. Diyarbakır'da yapılan sağlık çalışmaları ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye genelinde bu yıl kızamık geçiren 3 gencin olduğunu ve bunların da Ankara'da Iraklı bir öğrenci tarafından bulaştırıldığını belirterek, "Diyarbakır ilimizde ve çevre illerde aşılama oranlarımız 2002 yılında yüzde 48 idi, bu kabul edilebilir bir oran değil, şimdi yüzde 90'ın üzerinde bir aşılama oranımız var. Hedefimiz yüzde 95'in üzerine çıkmaktır, buna da bu yıl yada 2009 yılında ulaşmaya çalışacağız. SSP'li çocuklarımız geçmişte kızamık geçirmiş çocuklarımızdır. SSP kızamık aşısının yan tesiriymiş gibi gösterildi ama değil, kızamık aşısı yapılmayan veya uygun bir biçimde yapılmayan çocuklarımızın kızamık geçirmelerinden dolayı bu hastalığa yakalanmaları söz konusudur. Bugün sadece Diyarbakırımızda değil Türkiyemizde kızamıklı çocuğumuz yok. Bir yılda 20 bin ila 30 bin çocuk kızamığa yakalanıyordu. Bu sadece SSP değil aynı zamanda bağışıklık sistemini çok zayıflatır. Zatürrelere yol açabilir, menenjitlere yol açabilir, başka problemler çıkabilir ve çocuklarımızın ölümüne veya ağır dereceli sekelli kalmasına yol açan hastalıkların başlangıcı olabilir...Diyarbakır ilimizde 2003 yılında 4 bin 140 tane sıtma vakası vardı, 2007 de sayı sadece 97'dir. Bu sene şuana kadar 26 tane sıtmalı vaka var zannederim. Bu vakalara en fazla 10 tane daha eklenir ama umarım önümüzdeki yıllarda tamamıyla böyle bir hastalığı sileceğiz. Sıtma bu bölgenin hastalığı, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt illerinde görülüyordu. Yılda 10 bin tane vaka görülüyorsa, bunun yarıya yakını da Diyarbakır'da görülüyordu. Bütün bu hastalıklarla ilgili olarak sıtma ile ilgili olarak, sarılık, tifo, dizanteri gibi hatalıklarda çok sayıda düzelme oldu ve düşüş oldu. Nedeni ise pis sularla sulanan tarla ve sebzeler, şimdi temiz su ile sulanabiliyor ve bu nedenden dolayı hastalıklarda azalıyor" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aynı zamanda Elazığ yolu üzende yapılan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin civarına ek hastaneler yapılacağı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin yıl başında açılacağı müjdesini verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 19:32:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?