3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Bakan Eker'den kuraklık açıklaması

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklığın bitmesi için Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanması gerektiğini ifade ederken, 'Kene' vakalarıyla ile ilgili olarak Tarım, Sağlık ve Çevre Bakanlıklarının ortak bir çalışma içinde olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu ve Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu ile birlikte Diyarbakır'a geldi. İlk olarak Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Eker burada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık ve kene vakalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin borçlarının bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelendiğini belirterek, "Ayrıca, belirli bir düzeyin üzerinde zarara uğrayan çiftçilerimizin hasarlarını bir ölçüde de olsa telafi etmek maksadıyla onlara bir tohumluk desteği önerilecek. Bu nedenle Türkiye'deki tüm il ve ilçeler bazında incelemeler yaptık. İnşallah bu kuraklığın etkisi sınırlı olur. Daha çok yayılmaz ve çiftçilerimiz de bu afetten kurtulmuş olur. Geçen yıl kuraklık ülkenin diğer bölgelerinde etkili oldu. Bu sene de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de etkili oldu. Tabi önümüzdeki yıllarda başka bölgelerde de olabilir. Bu yüzden uzun vadeli yapılması gereken işler var. Uzun vade için de Türkiye'nin özellikle GAP'ı bitirmesi gerekiyor. Hükümet de bu konuyla ilgili bir kaynak ayırdı. Bununla ilgili detaylı bir açıklama Başbakanımız tarafından kısa bir süre içerisinde gerçekleşecek. GAP tamamlanırsa, sulama yatırımları tamamlanırsa 1.5 milyon hektarın üzerinde bir alan ilk defa sulamaya açılacak. 1.5 milyon hektarın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan illerde sulamaya açılması, kuraklık riskine karşı, yapılabilecek en büyük çalışmadır. Bugüne kadarki tespitimiz 1.5 milyon hektar alanda hasar var. Tabii ki bu hasarların dereceleri farklı, her yerde aynı şekilde, aynı düzeyde değil. Tek tek hasar tespit çalışması yapılarak tespit edilmeden bir şey diyemeyiz'' ifadelerini kullandı.

KENE İLE İLGİLİ OLARAK TARIM, SAĞLIK VE ÇEVRE BAKANLIKLARI ÇALIŞMA YAPIYOR

Türkiye'de son günlerde gündeme gelen kene vakalarıyla ilgili de bir açıklama yapan Bakan Eker, "Kene, ilk defa olan bir şey değil. Kene dünyanın değişik yerlerinde ve değişik bölgelerinde orman ve ormana yakın bölgelerdeki meralarda bulunan neticede biyolojik bir varlıktır. Bunlarla, kitlesel ve kimyasal ilaçlarla mücadele doğanın dengesini bozuyor. Doğanın dengesi bozulduğu zaman da problemler ortaya çıkıyor. Yapılması ve alınması gereken tedbirler var. O tedbirlerin de alınması gerek. Çünkü, insan sağlığı çok önemlidir. Bununla ilgili ne yapılması gerekiyorsa o yapılacaktır. Tarım, Sağlık ve Çevre Bakanlıkları birtakım çalışmalar yapıyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2008 Cuma 16:41:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?