3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Batman Çayı'nda balık ölümleri

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Sinan köyü mevkiinden geçen Batman Çayı'nda toplu balık ölümlerine rastlandı.

İki gün içinde milyonlarca ölü balık kıyıya vururken, köylüler çaya kimyasal bir ilacın atıldığını iddia etti.

Bismil ilçesine bağlı Sinan köyü yakınlarından geçen Batman Çayı'nda kıyıya vuran ölü balıklar, görenleri hayrete düşürüyor. 2 gün içinde milyonlarca ölü balığın kıyıya vurması ve çevreye yayılan kötü koku köylüleri tedirgin etti. Yavru balıkların yanı sıra yaklaşık 1 kilogram ağırlığındaki ölü balıkların da kıyıya vurduğu görüldü.

Balık ölümlerinin nedeninin suya atılan kimyasal bir ilaçtan kaynaklandığını iddia eden Sinan köyü sakinlerinden Zeki Keskin, böyle bir katliamı yapan şahıs veya şahısların insanlıktan nasiplerini almadığını söyledi. Keskin, "Bayram günü gezmek için çay kenarına geldim. Çaya baktığımda sanki çuvalla saman dökülmüş gibi ölü balıkları fark etim. Balıklara baktığımda şiştiklerini gördüm ve içlerini açtım ve balığın bütün organlarının parçalandığını gördüm. Dinamitle öldüklerine inanmıyorum muhtemelin kimyasal bir ilaç atılmış. Biz bu durumu fark etmeseydik çocuklarımız buraya balık avlamaya gelecek ve kıyıda bu balıkları görünce alıp eve getirecek. Bizde ailece pişirip yerdik ve o an bu balıklar gibi biz de ölebilirdik" dedi.

Bölgede balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Mecit Avanos ise, çayda ölü balıkların görüldüğünü öğrenmesine rağmen önceleri önemsemediğini belirterek, "Böyle bir katliam yapılacağı aklımın uçundan bile geçmiyordu. Çaya gelip baktığımda gözlerime inanamadım ve hemen jandarmaya haber verdim. Şuan tek düşündüğüm bu katliamı yapan kendini insan sınıfına sokuyor mu? Onu merak ediyorum. Çocuklar bu balıkları alsa ya da suya girip zehirlenseler kim hesabını verecek. Yetkililerden bu durumu araştırmalarını istiyoruz.ve bu suçu kim işlemişse cezasız kalmamasını istiyoruz" diye konuştu.

Köyde balıkçılık yapan köylüler ise çok sayıda ölü balığa rastlandığını belirterek, tek geçimlerinin balıkçılık olduğunu, bunun için çözüm bulunmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 10:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?