3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir, çocuklarla havuza girdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Çocuk Yaz Kampı'nda çocuklarla birlikte havuzda su oyunları oynadı, çocuklarla yüzme yarışı düzenledi. Kampta güneş enerjisi ile pişirilen yemeği yiyen Baydemir, kendisine sunum yapan çocuklara Güneş Evi kapsamında Çocuk Çevre Kulübü kurulmasını ve üye olmalarını önerdi.


Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve 2 aydan beri 8 dönemdir devam eden Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı, sezon finalini yapıyor. Final törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Yerel Yönetimler Komisyonu'ndan Selanik Öner ve Diyarbakır'daki birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Çocuk Yaz Kampı'nda kalan çocuklar Baydemir ve beraberindekileri Kürtçe müzik eşliğinde halay çekerek, alkış, zılgıt ve ıslıklarla karşıladı. Baydemir çocuklara ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada 4 buçuk yıllık görev süresince kentteki ilk kademe belediyeleri ile birlikte birçok alanda köklü değişiklikler yaptıklarını vurguladı. Baydemir, "Sizi en çok duygusallaştıran ve başınızı yastığa koyduğunuzda vicdanınızı rahatlatan aktiviteler nedir diye sorulsa şüphesiz yanıtım sosyal politikalarımız ve geleceğimiz olan çocuklarımıza yönelik aktiviteler olacaktır" dedi.


Çocuk Yaz Kampı'na öncelikle 300 çocukla başladıklarını hatırlatan Baydemir akabinde bu sayının 400'ü, 500'ü aşarak 2007'de 700'ü bulduğunu söyledi. Baydemir, 2008'de Çocuk Yaz Kampı'nda 800'den fazla çocuğa birer hafta tatil yaptırdıklarını bildirdi. Kentte yaşanan büyük orandaki yoksulluğa değinen Baydemir pek çok çocuğun tatil yapma olanağına sahip olmadığını söyledi. Baydemir, bu kampın sadece bir tatil yeri değil aynı zamanda bir sosyal uyum projesi olduğuna dikkati çekerek, "Çocukların burada geçirdikleri 7-8 günden sonra tavır ve davranışlarında olumlu değişikler olduğunu aileleriyle kurduğumuz diyalogla öğreniyoruz" şeklinde konuştu.


Bu projeye pek çok sivil toplum kuruluşunun paydaş olduğunu söyleyen Baydemir, ayrıca projenin mutfağında emeği geçen görünmez kahraman olan mesai arkadaşlarına teşekkür etti. Baydemir şöyle konuştu.


"Bu çalışmanın kendisi çok kutsaldır. Geleceğimiz bu çocuklarımız arasında mimarlar göreceğiz, doktorlar, milletvekilleri, belediye başkanları göreceğiz. Çocuklarımızın önü aydınlıktır. Halkımın, bölgemin ve kentimin de önü aydınlıktır. Bunu daha çok çalışmayla, dayanışmayla, sevgiyle başaracağız."


Daha sonra çocukların yapmış olduğu resimler ve el işi ürünlerinden oluşan sergiyi açan Baydemir ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri sergiyi ve çamurdan yapılan heykelcikleri gezdi. Baydemir ve beraberindekiler daha sonra çocuklarla birlikte öğle yemeği yedi. Baydemir, daha sonra bir grup çocukla BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin anlatıldığı eğitim seminerine katıldı. Burada çocuklar tek tek Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden maddeler okuyarak, haklarına ilişkin bilgi edindiler. Sırayla okunan haklarda Baydemir de bir maddeyi okudu. Çocuklar düşüncelerini ifade etme hakkına sahip olan maddeyi okurken, Baydemir, "Çocuklar kamp hakkında da görüşlerinizi özgürce ifade edebilir misiniz?"diye sordu. Çocuklar da tatil yapma imkanı olmayan kendilerine bu olanağı tanıdığı için teşekkür ederken, bir çocuk kamp süresinin bir gün uzatılmasını istedi. Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı da seyyar güneş panelleri ile çocuklara 'Enerji ve Ekoloji' eğitimi verirken, atölye çalışmasına Baydemir de katıldı.


Baydemir ateşsiz sadece Güneş Ocağı'nda güneş enerjisi ile pişirilen menemeni yedi. Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Sorumlusu Gültekin Aydeniz sağlıklı ve ekolojik yaşama dikkati çeken bir sunum yaptı. Daha sonra 'Temiz Enerji ve Ekoloji' konusunda eğitim alan çocuklar seyyar güneş pilleri ile üretilen düzenek başında Baydemir'e bilgi verdi. Çocuk Yaz Kampı'nda bahçe sulamasına örnek bir enerji paneli ile deneysel çalışma yürütüldü. Baydemir, Çocuk Yaz Kampı'na gelen çocuklar için Güneş Evi bünyesinde bir Çocuk Çevre Kulübü kurulmasını ve çocukların buraya üye olmasını istedi. Baydemir, daha sonra çocuklarla birlikte havuza girdi. Havuzda çocuklarla su oyunları oynayan Baydemir, Rengin adlı bir kız çocuğu ile yüzme yarışması yaptı. İddia konusu 100 dondurma olan yarışmayı Rengin kazanırken, tüm çocuklar her zamankinin aksine ilk kez Baydemir'i yalnız bırakarak arkadaşlarını destekledi. Rengin sayesinde dondurma kazanan çocuklar oldukça keyifli anlar yaşadı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 23:23:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?