3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Baydemir Hollanda'da opera izledi

'Töre cinayeti' Hollanda'da ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği bir halk operası ile sahnelendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Jantien Kriens ile izlediği müzikal yoğun ilgi gördü.

İlk kez İzmit'te sahnelenen "Dilek" adlı opera oyununun Hollanda'daki turnesi Rotterdam kentinde başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Kültür Bakanlığı'nın destekledi oyun Rast Tiyatrosu'nun organizasyonu ile gerçekleşti. Rotterdamse Schouwburg salonunda dün akşam sahnelenen iki perdelik oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Jantien Kriens de izledi. Büyük bir sahnede yaklaşık 20 kişilik kadro ile sahnelenen oyunda 'Töre cinayeti' müzikal bir dille anlatıldı. 'Töre'nin mağduru Dilek, elindeki kırmızı gül ve üzerinde kırmızı bir kıyafetle sahnedeydi. Anne, baba, nine, kardeş, sevgili ve evlendirilmek istendiği diğer bir erkek, halk ezgileriyle açılışı yaptı. Oyun, Dilek'in aile bireylerine içecek sunmasıyla başlar. Dilek aşık olduğu gençle görüldüğünde dedikodu hızla yayılır. Abartılır, öyle ki kızın kötü yola düştüğü söylenir ve kardeşi tarafından Dilek öldürülerek "Namusumuz temizlenmiştir" denilir.

Tiyatrodaki perde arasında Baydemir, Kriens'le birlikte resepsiyonda açıklamalarda bulundu. Baydemir, oyun için, "Kadının yaşamış olduğu trajediye bir türküdür opera. Bu operanın kadının yaşadığı her alanda, her coğrafyada özgürce yaşamasına katkıda bulunmasını diliyorum. İlk kez Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği bir oyununun uluslararası alana taşınmasından da mutluluk duyuyorum" dedi.

Yönetmenliğini Celil Teksöz'ün yaptığı ''Dilek'' oyunu, 14 Kasım'da Deventer, 15 Kasım'da Hengelo, 16 Kasım'da Amsterdam, 18 Kasım'da Nijmegen, 21 Kasım'da Utrecht, 22 Kasım'da Zwolle, 25 Kasım'da Rotterdam ve 28 Kasım'da Haag'da sahnelenecek. ''Dilek'', Hollanda'dan sonra Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Batman, Kars ve İstanbul'da da sahnelenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 18:06:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?